Добри постижения за хотелиерския бизнес у нас. Националният статистически институт

...
Добри постижения за хотелиерския бизнес у нас. Националният статистически институт
Коментари Харесай

Сезон 2023 по морето ще е силен, но и по-скъп! На Съни бийч вече всичко е пълно за юли и август

Добри достижения за хотелиерския бизнес у нас. Националният статистически институт регистрира растеж в заетостта на местата за настаняване и приходите от нощувки. Общият брой на нощувките във всички места за настаняване през март е над 1 милион, или с 29% повече, в съпоставяне със същия месец на предходната година. А най-голямо нарастване се следи в хотели с 1 и 2 звезди.

Приходите от нощувки през март пък доближават 80 млн. лева, или с 53% повече спрямо 2022 година. Отчетено е нарастване на приходите както от български жители - с 58%, по този начин и от непознати - с 46%.

На този декор - мощен сезон се чака това лято по морето, като резервациите сочат равнища от предковидната 2019 година. Част от хотелите в Слънчев бряг са резервирани съвсем на 100%. Цената на почивката обаче скача с 10-15%, а в курорта трескаво набират личен състав.

В най-големия ни курорт по Черноморието към този момент има туристи, въпреки сезонът да не е открит публично.

" За юли и август в доста хотели са изчерпани наличностите, само че към момента има места. Май-юни са слаби все още, само че със специфични предложения се опитваме да подтикваме туристите ", сподели мениджърът на хотели в Слънчев бряг Деница Бахова.

Ръст на резервациите има на полския и британския пазар, а цената на почивката в курорта скача сред 10 и 15 % спрямо предишното лято.

" Много  е огромна разликата сред два четири звездни хотела, според какво се предлага в тях. Ако предходната година е била 180-190 лв. дневно за стая, тази година ще бъде към 250-260 лева ", посочи Бахова.

Основен проблем по морето още веднъж е неналичието на личен състав. В един от хотелите ще разчитат на възпитаници от Техникума по туризъм в Бургас.

" Те изненадващо доста добре се оправят и изявяват предпочитание да бъдат назначени на работа през сезона, в този момент към момента карат стаж ", радва се на младия личен състав хотелиерът Румен Мончев.

Радослав от година работи като барман на морето. Казва, че заплащането доста се е подобрило спрямо предишни години.

" Зависи кой, къде се уреди! Но да кажем от 1000 до 1500 лева Просто на хората не им се работи! Не е като изискванията да не са хубави ", споделя Радослав Фурнаджиев.

" Самата работа, която се предлага, е сезонна, не можем да осигурим целогодишна работа на екипа, с който работим.  На второ място - усложнението не е единствено в нашия отрасъл. Според мен при всички сектори има усложнение, тъй като младежите напущат България ", уверена е Надежда Лазарева, която е шеф на плажен бар.

А това лято ще е по-скъпо и на заведенията по морето.

" Около 4,5-5 лева, допускам толкоз ще бъде фрапенцето. Няма по какъв начин да не вдигнем малко цените, заради скока на инфлацията ", стимулира се шефът на бар Юлия Лазерева.

Междувременно от Министерството на труда оповестиха, че са облекчени изискванията за наемане на непознати служащи от Грузия, Молдова и Армения.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР