Добри новини за всички амбициозни марсиански фермери. Холандски учени установиха,

...
Добри новини за всички амбициозни марсиански фермери. Холандски учени установиха,
Коментари Харесай

Земните червеи се чувстват добре на марсианска почва

Добри вести за всички амбициозни марсиански фермери. Холандски учени откриха, че земните червеи харесват почвата на алената планета... или най-малко почва, която, съгласно НАСА, е съвсем цялостно нейно копие.

Вигър Вамелинк, биолог в Университета във Вагенинген, е разкрил два земни червея, второ потомство, в почва, която, купува "марсианска " почва от американската галактическа организация и която би трябвало да симулира тази на повърхността на Марс, оповестява Popular Science.

Засега учените не разполагат с същинска марсианска почва, по тази причина си я вършат сами.

НАСА продава реплика на марсиянска пръст, която се състои от почва от вулканите на Хаваите и пустинята Мохаве, а по-късно я стерилизира, с цел да наподоби безжизнената марсианска среда.

Вамелинк и неговия проучвателен екип по-късно употребяват тази почва за разнообразни опити. Те прибавят възрастни червеи, които освен оцеляват, само че и се възпроизвеждат.

"Това отиде доста по-далеч, в сравнение с чакахме ", разяснява Вамелинк.

Както означават откривателите, опитът е значим, с цел да се разбере дали жителите на марсианските колонии ще могат да се хранят сами, като отглеждат растения. Червеите са значими за почвеното изобилие, те преработват разлагащи се растителни остатъци и придвижванията им обогатяват почвата с О2.

По време на проучването учените слагат червеите в саксии с аналога на марсианската почва, в които са засадени разнообразни типове семена. За наслада на биолозите домати, пшеница, рукола, кресон, синап и диво растение, наречено тлъстига, виреят добре.

Оказа се също, че червеите ще могат да копаят тунелчетата си на Марс, както го вършат на Земята. Освен това съумяват да отгледат и поколение.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР