Добре, ясно е, че не сме равни; няма равенство, няма

...
Добре, ясно е, че не сме равни; няма равенство, няма
Коментари Харесай

Не сме равни и никога няма да бъдем!

Добре, ясно е, че не сме равни; няма тъждество, няма сходни красиви идеали отвън книгите и филмите. Никога не е имало, а и наподобява скоро не се задават на хоризонта на човешката еволюция и цивилизация.

Още в най-древни времена, когато прадедите ни са спели в пещерата, едни от тях са били до огъня, а на други им е мръзнал задн*ка до входа на пещерата. Няма тъждество.

Но може ли най-малко да е малко по-приемливо и „ човешко “ разделянето, а? Да не унищожаваме, с цел да демонстрираме предимство. Може ли?

Аз да вземем за пример желаех (може би към момента искам…) да го има това утопичното тъждество, само че не не помня, че наивници, като мене, желаеха сходни дивотии, а едни други – тарикати, им се качиха на главите и обърнаха всичко с... ами – главата надолу. Наричат се комунисти и с право всички ги ненавиждат.

Преди няколко дни търсех материали за шоубизнеса, с цел да илюстрирам един контрастност. Резултатът беше потребен, само че не ми беше прелестно да си напомня нещо, което от дълго време бях загърбил. Всички тези фотоси на български (нещо като) звезди, на международни такива; публикации за разсипничество и показност; припомняне за цяла една промишленост на показността.

„ Обичам хубавите неща, какво да направя? “, споделят множеството от тях и се измъкват. Добре, няма неприятно. И аз обичам хубавите неща. Хубавата кола е хубаво нещо. Хубавата кола с порти от злато е жалко извращение. Хубавата пържола е хубаво нещо. Хубавата пържола, в която поставят злато, е позьорска тъпота. Хубавата къща е хубаво нещо. Хубавата къща с диамантен полилей е… схващате концепцията.

Винаги съм се чудел що за наслаждение носят диамантите. Не, съществено – какво наслаждение? Мисля, че никакво, с изключение на демонстрацията на благосъстояние. Рокерите носят облекла и отличителни знаци, с които показват принадлежност към избрана просвета, гето-културата си има свои знаци. Всичко това е в реда на нещата, разбираемо. Така и богатите очевидно си имат свои знаци. Само че…

Само че за кецовете и шапката на скейтъра или ботушите и якето на рокера не мисля, че са страдали хора, цели престъпни кланове са водили войни, умирали са деца. Накъде удрям ли? Златото и диамантите. Те не се появяват от въздуха. Хората ги копаят с кръв по ръцете. За находищата се водят гангстерски (а и не само) войни. Миньори умират.

Няма по какъв начин да не си мисля следното: хиляди утрепани от живота хора в Африка се завират подземен, трепят се по безчет доста часове всеки ден, ден след ден, година след година, до момента в който не умрат от случай или болест на 39. Умират там – подземен, с премазани ръце, премазани глави, задушени, мъже, дами, деца. Умират там, с цел да може богаташко да се окичи с диаманти, които с изключение на, че го карат да наподобява като цялостен простак, демонстрират на света, че богаташко е богат. Да стартирам ли тематиката за палтата от натурален косъм? Да знаем, че и дамата на богаташко има достъп до касичката.

Всичко това е просто една табелка, която гласи „ аз съм богат “. Защо просто не стартират да вършат такива табелки и да ги дават единствено на същински богатите? Демонстрираш финансово състояние, дават ти документ, че си богат и ти дават табелка – „ Аз съм богат “. Да ги създадат с разнообразни степени. На нас – бедните – неразрешено да носим такива табелки, да няма обърквания. Няма да ни дават „ лиценз “. Както в този момент да вземем за пример не можем да си позволим диаманти. Е, ще има и някой, който ще фалшифицира табелка-две, само че пък и диаманти се фалшифицират в този момент, нали?

Ще е доста по-безопасно и за хората, и за природата.

Аз имам часовник за $20, който отлично ми демонстрира времето, по този начин както и часовника за $20 000. Но аз и притежателят на $20 000-ия часовник с инкрустирани диаманти, заставайки един до различен, нямаме идентични шансове да се приберем с Мис Силикон, нищо, че и двамата можем да ѝ кажем какъв брой е часът. Колко ще е по-лесно с табелка, а? Никой няма да се трепе, трови и умира подземен за табелката. Или пък… по този начин и по този начин сме прекомерно доста, все някой ще би трябвало да почине, а?

Има нещо, което проспах през годините – по кое време стана съвременно и мъжете да носят диамантени обици? Гривни? Диаманти към врата? Ще стартират ли да си поставят и диамантени тиари? Те наподобяват неуместно, само че би трябвало да показват какво имат – пари. Много. (Добре, де, отново ще го кажа – табелки.)

Разбирам диамантите, които се добиват в интерес на промишлеността. Диамантът има отлични режещи и полиращи свойства. Незаменим е в това отношение. Само че…

Само че има метод за извличане на изкуствени диаманти със същите качества, само че с доста повече плюсове, тъй като се основават по заложен аршин – качество, форма. Освен това синтетичните могат да се създават в неограничени количества, което понижава цената им. Другото е ясно – никой не умира по време на процеса.

Парите и контролът им очевидно е движещата мощ на света. Но наподобява освен на този – нашия, материалния, наподобява движи и духовния, който ни води към безконечния живот. Иначе по какъв начин да разбирам тази вест: „ Римското кметство и Ватиканът се скараха за монетите във фонтана ди Треви “?

Объркан съм. Мозъкът ми направи каскада и внезапно стартира да се съмнява във всичко. Започнах да се запитвам дали въпреки всичко няма Рай за богати и Рай за небогати. С обособена чакалня и друго меню. Дали не са ни лъгали, когато ни обясняваха, че не можем да си занесем благосъстоянието на Оня свят? В подобен случай, тъпо за този човек: „ Мъж умря тази нощ в центъра за бездомни в София “ – нищо не си е взел…

Сега съществено. Мисля, че избран метод на живот води до това деформиране. Да използваш благосъстоянието си за удоволствия е отлично. И аз желая. Проблемът идва от това, че демонстрирането на благосъстояние е станало едно от удоволствията. Ето хора с доста пари, които се радват на живота, без да показват положението си: Бил Гейтс, Елън Мъск, Лари Пейдж, Сергей Брин. Ето ви хора с доста по-малко пари, които се радват на това да ни ги навират в очите: Кание Уест, Ким Кардашиян, Мегз, Златки (колкото и броя от тях да има), Д. Фотосесията.

Да, знам, че до немалка степен тази среда се основава и от медиите – обичайните и обществените. Вече всеки може да надникне в канчето на имащите и да си помечтае да е като тях. А имащите могат да се изфукат и подразнят апетита на нямащите. Тази среда аз мога да сравня единствено с постепенно загряваната тенджера. Сещате се – опитът с жабата. Ако поставите жабата във вряща вода, тя ще изскочи от тенджерата. Ако я сложите обаче във вода с естествена температура и последователно я загрявате, жабата ще хаби сила, с цел да нагоди тялото си към изменящата се среда, до момента в който в един миг водата заври и жабата към този момент няма силата да изскочи. Тогава просто се сварява.

Тези, които се усетиха на време и изскочиха от тенджерата, обърнаха тил на лъскавите опаковки без наличие, на риалити шоутата, на кухите силиконови лейки, на съвсем недостижимата фантазия за диаманти и злато, в този момент гледат в тенджерата и не могат да повярват по какъв начин другите, които прегърнаха всичко изброено, се варят постепенно, а и им харесва – затъпели, безгласни, потъващи, дърпащи и света със себе си, тъй като са болшинство.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР