Добре познатите у нас тиквени семки съдържат значителни количества основни

...
Добре познатите у нас тиквени семки съдържат значителни количества основни
Коментари Харесай

11 Ползи за здравето от тиквени семки, които са научно обосновани

Добре познатите у нас тиквени семки съдържат обилни количества съществени хранителни субстанции и могат да имат разнообразни изгоди за здравето, като поощряване на по-добро здраве на сърцето, възстановяване на контрола на кръвната захар и възстановяване на плодовитостта.

Въпреки дребния си размер, тези семена са богати на здравословни мазнини, магнезий и цинк, които са от значително значение за поддържането на положително здраве.

В резултат на това включването на тиквени семки във вашата диета може да предложи няколко евентуални изгоди за здравето, в това число усъвършенствано здраве на простатата, здравето на сърцето и отбрана против някои типове рак.

Това, което е ужасно за тиквените семки, е, че те елементарно се прибавят към вашите ястия и потреблението даже на малко количество от тях може да ви обезпечи набор от съществени хранителни субстанции.

Научните проучвания поддържат многочислените изгоди за здравето от тиквените семки, а ето и 11-те най-хубави изгоди за здравето, които те оферират.

1. Съдържат скъпи хранителни субстанции

Тези зелени, плоски и овални семена без черупки съдържат почти 559 калории на 100 грама, като множеството от калориите идват от мазнини и протеини.

Ето какво още съдържа 100 грама тиквено семе: ( 1 )

  • Въглехидрати: 10,7 гр
  • Белтъчини: 30,2 гр
  • Мазнини: 49 гр
  • Фибри: 6 гр
  • Манган: 4.54 гр
  • Магнезий: 592 гр

Тиквените семки съдържат повече от здравословни мазнини, магнезий и цинк. Те също имат антиоксиданти, както и дребни количества калий, рибофлавин и фолат.

2. Високо наличие на антиоксиданти

Тиквените семки са богати на антиоксиданти като флавоноиди и фенолни киселини. Те също по този начин съдържат дребни количества витамин Е и каротеноиди. ( 2 )

Съдържанието на антиоксиданти в тиквените семена могат да понижат възпалението, като по този метод ще предпазят клетките ви от нездравословните свободни радикали. ( 3 )

Поради тази причина потреблението на храни, богати на антиоксиданти, може да помогне за предотвратяване от доста болести.

Експертите считат, че високите равнища на антиоксиданти в тиквеното семе способстват за позитивното им влияние върху здравето.

В едно по-старо изследване маслото от тиквени семки понижава възпалението при плъхове с артрит без странични резултати, до момента в който животните, на които е обещано противовъзпалително лекарство, изпитват неподходящи резултати. ( 4 )

3. Намален риск от някои типове рак

Някои изследвания демонстрират, че съединенията, присъстващи в тиквените семки, могат да предложат отбрана против напредък на рак. ( 5 )

По-специално, наблюдателно изследване от 2012 година сподели, че потреблението на тиквени семки е обвързвана с по-нисък риск от рак на гърдата при дами в постменопауза. ( 6 )

Освен това, по-ранни проучвания демонстрират, че лигнаните, открити в тиквените семки, могат да играят сериозна роля в предварителната защита и лекуването на рак на гърдата. ( 7 )

Нещо повече, изследване в епруветка сподели, че екстрактът от тиквени семки може да има капацитета да забави растежа и разпространяването на раковите кафези на простатата. ( 8 )

4. Подобряват здравето на простатата и пикочния мехур

Тиквените семки могат да имат удобен резултат при доброкачествена хиперплазия на простатата (ДПХ), положение, което предизвиква увеличаване на простатната жлеза и проблеми с уринирането.

Различни изследвания демонстрират, че потреблението на тиквени семки може да понижи признаците на доброкачествена хиперплазия на простатата. ( 9 ) ( 10 )

В изследване от 2021 година 73 души с ДПХ, които са консумирали масло от тиквени семки, са имали понижаване на признаците и възстановяване на качеството на живот. Въпреки че не беше толкоз дейно, колкото медикаментите, отпускани с рецепта, маслото от тиквени семки имаше по-малко негативни странични резултати. ( 11 )

Проучванията също по този начин демонстрират, че тиквените семки или техните екстракти, одобрявани като добавки, могат да облекчат признаците на свръхактивен пикочен мехур.

По-старо изследване, включващо 45 души със свръхактивен пикочен мехур, откри, че приемането на 10 грама дестилат от масло от тиквени семки на ден усъвършенства уринарната функционалност. ( 12 )

5. Високо наличие на магнезий

Тиквените семки са извънреден натурален източник на магнезий, като този минерал е непълен в диетата на доста хора в западните страни.

Много хора употребяват по-малко магнезий от целесъобразното на ден количество. ( 13 ).

Магнезият е нужен за над 600 химични реакции в тялото. ( 14 ) ( 15 ) ( 16 ) ( 17 ) ( 18 )

Поддържането на задоволителни равнища на магнезий също е жизненоважно за управление на кръвното налягане, понижаване на риска от сърдечни болести, поощряване на здрави кости и контролиране на равнищата на кръвната захар.

6. Може да са в изгода за здравето на сърцето

Тиквените семки са богати на антиоксиданти, цинк, магнезий и ненаситени мазнини, като всички те могат да допринесат за поддържането на здравето на сърцето.

Проучванията с хора и животни демонстрират, че тиквеното масло може да намали кръвното налягане и равнищата на холестерола, два сериозни фактора за попречване на сърдечни болести. ( 19 ) ( 20 )

В едно изследване 35 дами в постменопауза, които са приемали добавки с тиквено масло в продължение на 12 седмици, са имали 7% намаляване на диастолното кръвно налягане и 16% нарастване на равнищата на HDL (добър) холестерол. ( 21 )

Проучванията също демонстрират, че тиквите могат да усилят генерирането на азотен оксид в тялото ви, което е отговорно за удобните му резултати върху здравето на сърцето.

Азотният оксид улеснява разширението на кръвоносните съдове, усъвършенства притока на кръв и понижава риска от развиване на плаки в артериите. ( 22 )

7. Понижаване на равнищата на кръвната захар

Няколко по-стари изследвания върху животни демонстрират, че тиквата, тиквените семки, брашното от тиквени семки и тиквеният сок могат да оказват помощ за понижаване на кръвната захар. ( 23 ) ( 24 )

В едно изследване здрави възрастни, които са консумирали ястия, съдържащи 65 грама тиквени семки, са имали по-ниски равнища на кръвната захар след храна с високо наличие на въглехидрати. ( 25 )

Високото наличие на магнезий в тиквените семки може да е отговорно за техния благоприятен резултат върху диабета, което е забавно.

В огромно обсервационно изследване, обхващащо 28 години, хората, които употребяват високи равнища на магнезий, имат 15% по-нисък риск от развиване на диабет вид 2, в сравнение с тези, които употребяват малко. ( 26 )

Необходими са обаче спомагателни проучвания, с цел да се удостовери позитивните резултати на тиквените семки върху равнищата на кръвната захар.

8. Богати са на фибри

Тиквените семки са отличен източник на диетични фибри, с 1,7 грама фибри, предоставени в една порция от 30 грама обелени семена.

Диета с високо наличие на фибри може да помогне за поощряване на положително храносмилане. ( 27 )

Освен това потреблението на храни, богати на фибри е обвързвано с понижен риск от сърдечни болести, диабет вид 2 и затлъстяване. ( 28 )

9. Може да подобрят качеството на спермата

Ниските равнища на цинк са свързани с понижено качество на спермата и по-висок риск от неплодородие при мъжете. ( 29 )

Тиквените семки са богат източник на цинк и могат да оказват помощ за възстановяване на качеството на спермата.

Едно проучване върху животни откри, че прибавянето на масло от тиквени семки и витамин Е води до усъвършенствания в репродуктивните качества и качеството на спермата при петлите. ( 30 )

Тиквените семки са с високо наличие на антиоксиданти и други хранителни субстанции, които могат да насърчат здравословни равнища на тестостерон и изцяло здраве. ( 31 )

Взети дружно, тези фактори могат да бъдат от изгода за репродуктивната функционалност и равнищата на плодовитост при мъжете.

10. Може да подобрят съня

Ако имате проблеми със съня, обмислете яденето на тиквени семки преди лягане, защото те съдържат триптофан, аминокиселина, която предизвиква съня. ( 32 )

Проучване от 2014 година демонстрира, че потреблението на най-малко 1 грама триптофан на ден може да усъвършенства съня. ( 33 )

Имайте поради, че почти 170 грама тиквени семки ще са нужни, с цел да се реализира целесъобразното количество триптофан.

Тиквените семки също са отличен източник на магнезий, който е обвързван с по-добър сън в някои наблюдателни изследвания. ( 34 )

Някои изследвания са открили, че приемането на магнезиева добавка може да усъвършенства качеството на съня и да понижи времето, належащо за заспиване при по-възрастни хора с бодърствуване. ( 35 ) ( 36 )

Необходими са обаче повече изследвания, с цел да се потвърдят тези открития.

11. Лесно се прибавят в диетата

За да се насладите на преимуществата на тиквени семки, можете елементарно да ги добавите към вашата диета.

В няколко страни тиквените семки са известна закуска и могат да се употребяват сурови или печени, осолени или без сол.

Можете да включите тиквени семки в смутита, българско кисело мляко, купа с плодове, салати, супи, зърнени храни и даже при печене.

Въпреки това, тиквените семки, сходно на доста ядки и семена, съдържат фитинова киселина, която може да попречи на усвояването на избрани хранителни субстанции. ( 37 )

Ако консумирате ядки и семена постоянно, накисването или покълването им може да понижи наличието на фитинова киселина в тях.

Рискове

Тиквените семки имат високо наличие на мазнини, което ги прави податливи на гранясване, тъй че е значимо да ги съхранявате вярно на хладно, мрачно и изсъхнало място или в ледник или фризер.

От решаващо значение е да наблюдавате дребните деца, когато ядат ядки или семена, с цел да предотвратите заплаха от задавяне.

За да постигнете оптимално здраве и да предотвратите заболяване, най-добре е да се концентрирайте върху цялостния модел на хранене и да включите разнородни храни в диетата, вместо да разчитате единствено на обособени храни.

Заключение

Тиквените семки са цялостни с антиоксиданти и обезпечават чудесно хранене.

Добавянето им към вашата диета може да помогне за справяне с недостига на хранителни субстанции и отбрана против разнообразни здравословни положения.

Изследванията демонстрират, че тиквените семки могат да бъдат от изгода за здравето на сърцето, равнищата на кръвната захар, плодовитостта и качеството на съня, а също по този начин могат да имат свойства за битка с рака.

Освен това, тяхното високо наличие на хранителни субстанции може да предложи спомагателни преимущества за сила, въодушевление и имунна функционалност.

Най-хубавото е, че включването на тиквени семки в диетата ви е елементарно и ви разрешава да се възползвате от многото им преимущества.

Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР