Добре познатата с журналистическата си работа Генка Шикерова осъди Българската

...
Добре познатата с журналистическата си работа Генка Шикерова осъди Българската
Коментари Харесай

Генка Шикерова хем осъди БАБХ, хем не точно

Добре познатата с журналистическата си работа Генка Шикерова осъди Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) поради отвод от информация. Административният съд на София-град задължи институцията да се произнесе по заявката на журналиста. Такава версия изкараха в общественото пространство от Нова телевизия, където Шикерова работи като проверяващ публицист.
През юли Генка поискала информация по какъв начин се изразходват 12 милиона лв. държавна помощ за заличаване на скотски трупове , както и данни за инсталациите за изгаряне. Следва отвод от БАБХ. Шикерова изпратила общо 30 заявки за достъп по отношение на тематиката и получава 30 идентични отхвърли.
По-късно на уеб страницата на организацията се появи известие, че в действителност няма неоправдателно решение във връзка с БАБХ по тъжба на Генка Шикерова. Съдът издава в закрито правосъдно съвещание по отношение на прекъснато административно произвеждане заради неподписано от страна на Генка Шикерова заявление за достъп до социална информация. С посоченото определение АССГ е отменил решението, с което е било прекъснато административното произвеждане и е изпратил преписката на Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) за изговаряне по заявката, макар че не е подписано от Генка Шикерова. Обжалваното решение за прекратяването на административното произвеждане по настояването за достъп до социална информация е съобразено със правосъдна процедура на Върховния административен съд.
Производството по делото продължава, само че няма глоба за БАБХ - към този момент.
" Информацията за това по какъв начин се харчат 12 милиона лв. държавна помощ е обществена, тъй като всяка информация за публични разходи е обществена. Изключенията от това предписание са свързани със стратегически поръчки, каквато тази информация несъмнено не е ", разяснява юристът от " Програма достъп до информация " Александър Кашъмов, които съдейсват на Шикерова в правосъдната борба.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР