Добре известно е от разпространяваната информация, че Covid-19 се отразява

...
Добре известно е от разпространяваната информация, че Covid-19 се отразява
Коментари Харесай

Мъжете е по-вероятно да умрат от коронавирус, но защо?

Добре знае се от популяризираната информация, че Covid-19 се отразява друго във връзка с възраст и хронични болести. Но все по-очевидно е, че се разграничава и измежду половете, като при мъжете е по-вероятно да са с позитивен тест за ковид и при тях е по-голяма вероятността да починат от болестта, написа " Гардиън ".

Тенденцията за първи път е забелязана в Китай, където разбор е открил, че смъртността при мъжете е 2,8 на 100 спрямо 1,7% при дамите. Оттогава наклонността е сходна и във Франция, Германия, Иран, Италия, Южна Корея и Испания.

В Италия мъжете съставляват 71% от умрелите, а в Испания двойно повече мъже умират от дамите.

Защо мъжете са по-уязвими?

Никой от нас не знае отговора каква е повода за разликата, разяснява професор Сара Хоукс, шеф на UCL Centre for Gender and Global Health.

Първоначално се предполагаше, че пушенето е най-вероятното пояснение. В Китай близо 50% от мъжете, само че единствено 2% от дамите пушат. Различията в здравето на белия дроб се допуска, че са евентуалната причина мъжете да са по-засегнати.

Тази догадка е подкрепена от проучване, оповестено през предишния месец, което е открило, че тези, които пушат съставляват 12% от тези с по-леки признаци, само че 26% от тези, които стигат до интензивното поделение или умират.

Пушенето също може би способства за по-лесно заразяване, защото пушачите по-често пипат устните си и могат да споделят инфектирани с вируса цигари.

Поведенческите фактори, които се разграничават измежду половете, също е евентуално да имат роля. Някои изследвания демонстрират, че мъжете е по-малко евентуално да си мият ръцете, по-малко евентуално да употребяват сапун, по-малко евентуално да потърсят здравна помощ и по-вероятно да подценен препоръките на здравните специалисти.

Но мнозина специалисти считат, че има по-фундаментални биологични фактори от тютюнопушенето, които са универсални.

Проучване разкрива, че мъжете имат по-слаб присъщ противовирусен имунен отговор против инфекции като хепатит С и СПИН. Изследвания върху мишки подсказват, че това също може да се отнася и за ковид, въпреки че съответно Covid-19 не е проучван.

Хормоните също могат да играят роля - естрогенът усилва противовирусния отговор на имунните кафези. Също е допустимо някои гени в имунния отговор да са по-активни при дамите спрямо мъжете.

В последна сметка специалистите са на мнение, че биологията, методът на живот и държанието са измежду главните фактори.

По последни данни на Световната здравна организация по света има над 416 000 доказани случая, а умрелите са повече от 18 500. Регистрирани са случаи в 196 страни. Данните на Университет " Джон Хопкинс " демонстрират над 472 000 случая и над 21 300 умряли в 175 страни, възстановили са се към 114 000. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР