Добре известно е, че през зимата снегът и температурните промени

...
Добре известно е, че през зимата снегът и температурните промени
Коментари Харесай

Зимата пътищата да се третират с джибри, вместо със сол

Добре знае се, че през зимата снегът и температурните промени водят до образуването на лед по пътищата. Пътните служби са принудени да работят непрекъснато, само че постоянно обичайните способи за обработка на пътищата ги повреждат, покритието се унищожава и то би трябвало да се възвръща всяка година. В Съединени американски щати за това се харчат към 5 милиарда $ годишно.

Учените обаче откриха, че отпадъците от гроздето, а точно веществото, съдържащо се в корите, са по-добри стандартните препарати - така наречен пътна сол. Американският проучвателен екип на WSU разгласява работата си в декемврийския брой на списание за строителни материали, като отбелязва, че „ почти 27 милиона тона пътна сол (натриев хлорид) се употребява всяка зима по пътищата на страната за битка с обледеняването.

Хлоридите не се разлагат и доста вредят на околната среда. Те корозират металите, унищожават асфалта и бетона и съставляват риск за почвата и водата. В резултат на редица проучвания учените откриват, че екстрактът, получен от ципата на гроздето посредством химическа обработка и естествена ферментация, въздейства по-ефективно на топенето на леда и предизвиква доста по-малко вреди на бетона, асфалта и околната среда.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР