Добре е да се премахне монополът на Здравната каса, за

...
Добре е да се премахне монополът на Здравната каса, за
Коментари Харесай

Кацаров: Премахване на монопола на НЗОК

" Добре е да се отстрани монополът на Здравната каса, с цел да се сътвори конкуренция на осигурителите. Ако няма единодушие за това нещо, може да се поправят цените на медицинските услуги и в изискванията на монопол. Хубавото сега е, че БЛС и НЗОК имат такава методология за промяна на цените, уповавам се да си спазят заричане, както и уговорката на отстранен лимитите. Лимитите са наказване за добре работещите лечебни заведения. Лимитът лишава правото на пациента да избира ", съобщи в " Денят ON AIR " министърът на опазването на здравето доктор Стойчо Кацаров.

Той изясни и за какво лимитите на лечебните заведения са останали през последните години.

" Дори Народно събрание взе решение неплатената надлимитна активност за 2015 и 2016 година да бъде изплатена. Това са над 100 млн., които са изплатени. Няма нито един сериозен мотив за това, че би трябвало да има предели. Това е най-мързеливият метод да ограничиш разноските - да сложиш предели. Хората, които споделят, че без предели НЗОК ще изпадне в рецесия, позволяват неточност - Здравната каса не заплаща прехрана на болничното заведение, тя е основана да заплати лекуването на здравноосигуреното лице ", акцентира гостът на Ганиела Ангелова.

Д-р Кацаров изрази вяра, че който и да поема властта, ще продължи тази промяна.

" Това е моя поредна позиция, Това е пътят, по който би трябвало да се върви. Стимулирането на конкуренцията не е деяние, което е ориентирано към лекарите, изгодата е за пациентите. Това е политическо решение - на коя болница какъв брой предел ще се отпусне ", уточни той.

Служебният здравен министър разяснява и въпросите със свадите към двете огромни столични лечебни заведения - " Александовска " и " Лозенец ".

" Алексадровка " е натрупала 67 млн. лева задължения още при предходния шеф. Тя в действителност е в доста тежко финансово положение, макар че неведнъж е подпомагана от държавното управление. " Лозенец " е също подобен вид. И при двете лечебни заведения понижава броят на болните и се усилват заплатите на личния състав. Дейността не е ефикасна. Всичко това сочи, че ръководството не е било положително. Според мен, НЗОК би трябвало да си направи логаритъм за определяне на регистрирана неизвършена активност. Трябва да имаме механизъм за предварителна защита. Контролът няма да е ефикасен, в случай че не се включи и пациентът ", безапелационен е министър Кацаров.

Той настоя, че не е пристигнал, с цел да прави рокади, а е бил заставен в тези два случая да работи.

По отношение на имунизацията, здравният министър акцентира, че не е имало задоволително добра осведомителна акция и това изяснява отлива на искащи да се имунизират.

" Моментът беше изтърван в самото начало. След което не се организира никаква акция за изгодата от имунизирането и това разреши да навлязат предубеждения. Дори от медиците - единствено 20% са се ваксинирали ", обясни той.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР