Добре е да планираме по-отрано почивките си, защото възможните рисковете

...
Добре е да планираме по-отрано почивките си, защото възможните рисковете
Коментари Харесай

КЗП: Планирайте рано почивките си, защото е по-изгодно


Добре е да планираме по-отрано почивките си, тъй като вероятните рисковете могат да бъдат сведени до най-малко, огромна част от тях даже и отстранени. Това сподели ръководителят на Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов пред Радио „ Фокус ". Той добави, че ранните резервации са по-изгодни и от позиция на цената. Маргаритов заключи най-често срещаните опасности при организирането на отмора. „ Обикновено това са случаите, в които има неточна процедура на този, който стои насреща, най-често туристически организации. Добре е да се ревизира дали са регистрирани в Министерството на туризма и имат ли годна застраховка „ Професионална отговорност ", която все още е единственият механизъм и при неподходящо развиване на събитията към проведеното пътешестване, може да послужи като обезщетение за претърпените от потребителите вреди ", изясни той. По думите на ръководителя на КЗП другият риск е да ни хареса доста това, което се предлага - да е добре обяснено, красиво илюстрирано, а след това да се окаже, че част от обещаните услуги не могат да бъдат предоставени или че действителността е по-различна от предварителното изложение.
„ Това ще води до разочарования и до неоправдани разноски, които бихме направили ", добави Маргаритов. При анулирани пътувания потребителите също разполагат с права. „ Има един принцип, който законът е въвел и последните европейски законодателни актове не престават да организират тази политика. Той гласи, че туроператорът носи отговорност за всяко несъблюдение или неопределено осъществяване на своите отговорности по контракта, съобщи Маргаритов. И изясни, че не се позволяват оправдания с виновност на някой от контрагентите - като транспортни компании, да вземем за пример. „ Те могат да бъдат само мотив в интерес на регресни искания от страна на туроператора към неговите контрагенти, само че по никакъв метод не могат да обиден потребителските права ", разяснява той. При неблагополучно развиване на едно пътешестване, потребителите незабавно следва да потърсят представителя на съответната туроператорска организация, която провежда пътуването, с цел да схванат какво е действителното състояние и да предявят всички свои искания към него първо. „ Най-важното е да се резервира успокоение. Особено когато има група туристи, могат да се сформират протоколи, които след това да послужат и като доказателство, в случай че туроператорът не извърши своето обвързване да компенсира по подобаващ метод потребителите. Това ще помогне на контролните органи да открият параметрите на нарушаването и оттова - полагащото се на пътуващите обезщетение.
Димитър Маргаритов изясни и какво следва да създадем, в случай че пътуването не се реализира и туроператорът бави дълго време връщането на заплатените от нас суми: „ Труден е процесът. Особено когато туроператорът е изпаднал във финансово усложнение или когато заради умишлени свои дейности той умишлено провокира тази неспособност - престава да действа, прекратява активността си, реалокира се на друго място, мъчно бива откриваем. В тези случаи нищо друго не остава на хората, с изключение на да разчитат на съдействието на институциите, на контролните органи. Нямам поради единствено нас, от време на време се постанова съдействието и на полицията. Ако се стигне до такава степен, че несъмнено бъде открито, че на потребителите са дължими суми, само че те не могат да бъдат възобновени от туроператора, то тогава и намесата на съда от време на време би била наложителна, с цел да може да се стигне най-малко до един акт, въз основа на който хората биха могли да претендират. Но това са комплицирани процедури, по тази причина предварителния избор, насочването към избран сътрудник - това са значимите неща, които биха могли да предпазят хората от това да попаднат на недобросъвестни търговци. " Повече за правата при пътешестване със аероплан и рейс можете да прочетете на формалната страница на функциониращия към Комисията за отбрана на потребителите Европейски потребителски център.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР