Добре е да има тълкувателно решение на Конституционния съд на

...
Добре е да има тълкувателно решение на Конституционния съд на
Коментари Харесай

Атанас Славов вижда систематичен отказ да се докосне фигурата на главния прокурор

Добре е да има тълкувателно решение на Конституционния съд на фона на все по-честата процедура Народното събрание да приема закони, които съгласно доста специалисти в региона на законодателния развой нарушават не просто официално стъпките за приемане на закон, а правилата на правотата страна. “ Това мнение изрази пред БНР преподавателят по конституционно право Атанас Славов.

Според него става дума за замяна на законодателни оферти посредством разнообразни техники – с вкарването сред първо и второ четене наизцяло нови разпореждания, които не носят духа на първичното и му опонират, както и с смяна на съществени закони през преходните и заключителните разпореждания на други, несвързани с тях закони.

Става дума за отвод от обществено разискване със заинтригуваните страни на основни разпореждания, които се одобряват от Народното събрание. Законът би трябвало да обслужва обществения интерес, безапелационен е конституционалистът.

„ В демократичната страна законът не е просто израз на нечия парламентарна воля, на болшинството, а израз на правила, на полезности, които пазят обществения интерес. “

В самият Конституционен съд се обрисуват минимум две тези - едната е, че спазването на процедурата на две четения е задоволително, с цел да бъде признат закон. Има и конституционни съдии, които застъпват по-широко обоснована теза, добави Славов.

Относно ветото на президента върху текстовете за специфичния прокурор, който да проверява основния Атанас Славов уточни, че ръководещите съгласно него не биха взели под внимание тези претекстове, тъй като виждаме „ цялостен отвод за действителна промяна в прокуратурата “.

„ При последователен отвод да се допре фигурата на основния прокурор се вършат разнообразни обходни дейности, мимикрии някакви на опит за реализиране на надзор, което няма по какъв начин да се случи по този метод “, разяснява Славов в предаването „ Преди всички “.

Атанас Славов счита, че предложенията на „ Демократична България “ за радикална промяна на фигурата на основния прокурор - за избор на основен прокурор от Народното събрание с квалифицирано болшинство, както и за ясна процедура за неговото освобождение, дават друга вероятност.

„ Фигурата, измислена от юристите на ГЕРБ, не взема решение нито един от главните проблеми за без значение пълноценно следствие на основния прокурор. “

Славов подчертава върху опцията основният прокурор да бъде освобождаван преди осъществяването на следствие против него.

В идващите месеци дебатът за това по какъв начин да действаме, когато основният прокурор наруши законите, ще бъде на масата, акцентира Атанас Славов. Той изрази очакване идващото Народно заседание да работи по-смело.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР