Добре е, че подписахме договора с Македония. Но е много

...
Добре е, че подписахме договора с Македония. Но е много
Коментари Харесай

Захариева: Скопие да спазва подписания с нас договор

„ Добре е, че подписахме контракта с Македония. Но е доста значимо и осъществяването му. “

Това съобщи през днешния ден пред български публицисти в Брюксел външната министърка Екатерина Захариева. Тя взе участие в Съвета „ Външни работи “ и бе помолена да разяснява изказванията на вицепремиера и министър на защитата Красимир Каракачанов през последните дни за Македония. Той сподели пред Нова тв, че в Скопие могат да гледат Европейски Съюз и НАТО през крив макарон, в случай че „ не престанат с шизофренията “.

На Съвета са били обсъждани и Западните Балкани. България е удостоверила позицията си, че поддържа започването на договаряния за участие с Македония и Албания през 2019 година

Захариева посочи, че експлицитното искане на България, в случай че се вземе решение Македония да стартира договаряния с Европейски Съюз, е във връзка с добросъседството. Никоя от европейските страни не желае да вземе нашите проблеми вътре в Европейски Съюз. И по тази причина не би трябвало да остават нерешени въпроси.

„ От позиция на разбора на Красимир Каракачанов желаеме да забележим повече резултати от смесената комисия, не желаеме нищо извънредно. Искаме признание на историята такава, каквато е, с цел да можем да разпознаваем какво е било преди и след 1944 година Неведнъж съм казвала, че подписването (на контракта – б.р.) не значи, че всичко е свършило “, сподели Захариева.

Според нея българският народен интерес допуска Македония да стартира договаряния за участие и в Европейски Съюз, и в НАТО. Но би трябвало да забележим малко повече резултати.

„ Вярно е, че сме имали до момента единствено три съвещания на смесената комисия. Но за това време би трябвало да се реализиран общи позиции във връзка с историята, още повече, когато имаме достоверни източници – автобиографии, писмени следи. Искаме единствено истината “, заключи посланик номер 1.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР