Добре дошли в Северна Македония: Парламентът гласува за промяна на

...
Добре дошли в Северна Македония: Парламентът гласува за промяна на
Коментари Харесай

Добре дошли в Северна Македония: Парламентът гласува за промяна на името

Добре пристигнали в Северна Македония: Парламентът гласоподава за смяна на името
Македонският парламент гласоподава в поддръжка на започването на процеса по смяна на името на страната на Северна Македония – значима стъпка към приключването на траялия десетилетия спор с Гърция, която ще отвори вратата към присъединение към Европейски Съюз и НАТО, написа „ Гардиън “.

Общо 80 депутати в 120-местния парламент гласоподаваха „ За “ промяната на името на дребната балканска страна на Република Северна Македония – достигайки болшинство от две трети, належащо за конституционните промени.

Този ход може да помогне на Скопие в устрема му към присъединение към НАТО и Европейски Съюз, дълго блокиран от Атина, която твърди, че „ Македония “ подухва асоциации за териториални искания към гръцка провинция със същото име. Двете страни реализираха съглашения за смяна на името през юни. Но трудностите остават преди името да бъде официализирано.

Преди няколко седмици се провали референдумът за Договора от Преспа, защото вотът не можа да премине 50-процентния предел на изборната интензивност, което остави на Народното събрание в Скопие да реши казуса.

Процедурата по осъществяване на конституционните промени е много дълга и изисква няколко кръга на гласоподаване, като вотът в петък бе едвам първата крачка. Процедурата евентуално ще бъде приключена през януари – най-рано.

„ Днес е исторически ден за страната “, съобщи министър председателят Зоран Заев. “Македония ще бъде част от европейското семейство. Нашите фантазии и желания за по-добър живот в по-добра страна ще се осъществен. “

След като Македония публично промени Конституцията си гръцкият парламент също ще би трябвало да гласоподава по съглашението.

Министърът на защитата Панос Каменос, който оглавява дребна дясно центристка партия, която поддържа държавното управление при законодателните решения, заплаши да напусне обединението, в случай че Гърция публично утвърди съглашението.

„ Изключителен ден за демокрацията в Скопие “, написа Йоханес Хан, еврокомисарят по разширението, в своя профил в „ Туитър “. Русия и Съединени американски щати пък си размениха обвинявания в интервенция във вътрешните работи на Македония.

Миналия месец Вашингтон упрекна Москва, че организира дезинформираща акция, с цел да настрои публичното мнение против съглашението преди референдума за смяната на името. Русия, която е срещу присъединението на Македония към НАТО, в четвъртък отвърна на удара. „ Има продължаваща очевидна интервенция на Съединени американски щати и Европейски Съюз във вътрешните работи на Скопие, на равнище, което към този момент надмина всевъзможни въобразими граници “, уточни в изказване съветското външно министерство. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР