Добре дошли в един смел, нов свят, където европейците много

...
Добре дошли в един смел, нов свят, където европейците много
Коментари Харесай

Медведев заплаши Европа с 2,5 пъти по-скъп газ - пазарите обаче запазват оптимизъм

„ Добре пристигнали в един самоуверен, нов свят, където европейците доста скоро ще заплащат по 2000 евро за 1000 кубични метра природен газ! “. Бившият съветски президент Дмитрий Медведев подлага на критика остро в Twitter решението на немския канцлер Олаф Шолц, който разпореди

След този ход на Шолц и откакто заместник-председателят на Съвета за сигурност на Русия разгласява „ туита “ си във вторник, референтната цена на природния газ за доставка в Европа през идващия месец скочи до към 79 евро (89,54 долара) за мегаватчас. При затварянето на борсата в понеделник цената беше 8,9% по-евтина - 71,50 евро (81,04 долара), по данни на Independent Commodity Intelligence Services (ICIS).

Сумата след покачването на 22 февруари се равнява на 830 евро на 1000 кубични метра – към 2,5 пъти по-малко от бъдещата прогноза на Медведев, регистрира Bloomberg.

German Chancellor Olaf Scholz has issued an order to halt the process of certifying the Nord Stream 2 gas pipeline. Well. Welcome to the brave new world where Europeans are very soon going to pay €2.000 for 1.000 cubic meters of natural gas!
— Dmitry Medvedev (@MedvedevRussiaE)
Цените този месец се понижиха след рекордните стойности, достигнати малко преди Коледа. Въпреки това те остават доста по-високи от тези преди една година, когато газът се търгуваше за 16,30 евро (18,47 долара) за мегаватчас.

Според анализатори, представени от CNN, проблемите към " Северен поток-2 " не би трябвало да трансформират драстично цените през тази зима. Очакваше се газопроводът да бъде пуснат в употреба едвам през втората половина на годината, отбелязва Том Марцец-Мансер, началник на отдела за газови разбори в ICIS.

Той регистрира, че в случай че думите на Медведев се окажат правилни, това ще значи, че газът ще се търгува на цена 215 евро на мегаватчас – към 20% над рекордните стойности, регистрирани през декември 2021 година

България и още страни от Централна и Източна Европа са подвластни от Москва, защото доставките на газ от Русия играят основна роля за производството на електрическа енергия и отоплението в домовете. Тази зима цените на природния газ в Европа означиха нови върхове, а спорът в Украйна може да докара до още по-големи загуби за потребителите.

В България, на свободния пазар на „ Газов хъб Балкан ”, цената в сегмента „ ден напред ” с ден за доставка 23 февруари се увеличи с 6,35% - до 145,32 лв. за мегаватчас, след събитията във вторник.

В другия пазарен сегмент - " в границите на деня ", стойностите на синьото гориво с ден за доставка за 22 февруари се покачиха с 5,39 на 100 - до 141,17 лв. за мегаватчас.

Според Хенинг Глойщайн - шеф на отдел " Енергетика, климат и запаси " в Eurasia Group, Европа е в по-добро положение, в сравнение с преди няколко месеца, защото през януари и началото на февруари усили вноса на полутечен природен газ. Доставките му от Съединените щати и Катар ще оказват помощ на блока да устои на възможни спирания на газовите потоци през Украйна, които съставляват към 10% от общите доставки за Европейския съюз, ако тръбопроводите бъдат развалени при изостряне на спора Москва-Киев.

Но в случай че Москва, която към този момент е понижила износа си на газ за Европа, реши да блокира още повече доставки в отговор на западните наказания, това може да докара до трагично изостряне на обстановката. " Ако Русия спре да изпраща газ за Европа, няма задоволително полутечен природен газ, с цел да се оправим с това ", споделя Глойщайн.

Той прибавя, че не се чака Русия да предприеме такава фрапантна стъпка, защото тя би навредила и на " Газпром ", само че мярката остава допустима, поради нападателните дейности на Владимир Путин.

Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР