Добре дошли в чудния свят на руската дезинформация. От самото

...
Добре дошли в чудния свят на руската дезинформация. От самото
Коментари Харесай

„Дойче веле”: Лъжи на едро за коронавируса

Добре пристигнали в чудния свят на съветската дезинформация. От самото начало на пандемията слуховете, подправените вести и заговорническите теории се популяризират надали не по-бързо от самия вирус. И също заразяват хората, предизвиквайки доста рискови последствия. Но произходът на тази „ инфодемия “ от неистини и полуистини, както и хората, които дърпат конците, към този момент са общо-взето известни, написа „ Дойче веле ” .

„ Пандемията основава съвършената хранителна среда за дезинформация, като задачата е да се подкопае и отслаби Европейският съюз “, споделя Петер Стано, представител на Европейската работа за външни работи, който дава отговор за битката против хибридните закани и дезинформацията. Неговият екип към този момент е записал над 600 случая на дезинформация, обвързвана с ковид а.

Лъжи на едро

Арсеналът е разнороден: насаждат се подозрения към здравните системи, на политическите водачи се вменява уязвимост и колебливост, демократичните институции се показват като хилави, а Европа - като раздирана от несъгласия. Понякога обстоятелства и изявления се вадят от подтекста и се комбинират по нов метод, различен път просто се лъже - жестоко и на едро. Но и двата метода насаждат у хората подозрения и от време на време заплашват живота им. Ето част от най-популярните лъжливи изказвания:

- „ Коронавирусът е целеустремен акт на биологичен тероризъм, с който НАТО желае да порази Русия. “

- „ Разпространението на вируса в Италия беше овладяно само с помощта на съветската помощ. “

- „ Руската ваксина от дълго време е подготвена. “

-  „ Миенето на ръце е напълно безполезно като предварителна защита против пандемия. “

- „ КОВИД-19 е естествена грипна вълна. “

- „ Зад всичко това се крие Бил Гейтс, който желае да сложи света под своя власт. “

Петер Стано твърди, че изключително наранени от сходни дезинформации са Балканите. „ Дейците на съветската агитация се пробват да всеят неустановеност и да попречат на европейската интеграция “, споделя той. Дали пропагандата работи, не е ясно, само че има най-малко косвени улики, изяснява специалистът.

За какво обичат да пишат съветските държавни медии

Изследователи от Оксфордския университет преди малко разгласиха изследване, което потвърждава, че водещата роля в тази дезинформационна акция играят съветските държавни медии. Проучването открива още, че изявленията им на френски, немски или испански, отдадени на ковид а, събират повече мнения, лайкове и споделяния, в сравнение с съответните публикации във водещи европейски медии като „ Льо Монд “, „ Дер Шпигел “ или „ Ел Паис “.

Кристиан Швитер, съавтор на проучването, изяснява този непредвиден факт по този начин: „ Медии като Russia Today (RT) отделят огромно внимание на митинги и на други обществени тематики, които разбунват духовете. Емоционалните изявления предизвикат доста повече реакции в обществените мрежи “, споделя немският откривател, който дружно със своите сътрудници е анализирал 35 856 публикации на три езика.

Според оксфордските учени, съветските държавни медии пишат доста повече за митинги против ограниченията за ограничение на пандемията и за разнородни теории на заговора. В същото време китайските и турските медии слагат акцента най-много върху сякаш образцовите ограничения против ковид а, които взимат техните страни. А иранската държавна телевизионна стратегия на британски език употребява пандемията, с цел да популяризира нападки против Съединени американски щати.

Свързани с съветското военно разузнаване ГРУ?

При някои от подправените вести източникът в началото наподобява незнаен. Сайтове като InfoRos, InfoBrics или OneWorld.Press пускат изявления, които, съгласно американски държавни източници, произтичат от съветското военно разузнаване ГРУ. „ Ню Йорк Таймс “ и „ Асошиейтед Прес “ прецизират, че подправените вести, оповестени от изброените уеб сайтове, идват от две лица, свързани с ГРУ. Тези медии се базират на тайните служби на Съединени американски щати.

Официална Москва отхвърля такива изказвания. „ Още една порция подправени вести от „ Ню Йорк Таймс “ ", разяснява държавната медия Vesti.ru. Коментаторът на медията твърди, че въобще няма доказателства за връзки с ГРУ на въпросните две лица: Денис Тюрин и Александър Старинский. Според него, това било просто опит да се отклони вниманието от личните проблеми с пандемията.

Но и съветски специалисти, които се считат за самостоятелни, гледат скептично на изявленията за подправени вести от Русия. „ Не имам вяра, че военните имат пръст в сходна дезинформационна акция “, споделя в изявление за Дъждовни води Иван Сасурский, началник на катедра „ Нови медии и теории на връзката “ в московския университет „ Ломоносов “. Той разяснява, че даже тайните служби да са благословили такива течове на информация, въобще не се знае дали първоизточникът е многообещаващ.

Руската агитация през днешния ден е по-различна от руската

Сегашната съветска агитация радикално се разграничава от тогавашната руска, твърди съветският медиен анализатор Андрей Архангелский: „ Вместо да пропагандират вярата в комунистическия напредък, днешните дезинформационни акции се пробват да подкопаят доверието в рационалното разрешаване на проблемите. “ Според Архангелский, това не е просто опит да се компрометира демокрацията. В случая Кремъл „ желае да си отмъсти на демокрациите за неуспеха на руския план “, изяснява той.

Петер Стано е уверен, че „ войната за мозъците на хората “ може да бъде извоювана само с целеустремено публично изпитание. „ Гражданското общество би трябвало да постави старания, всички ние сме длъжни да вършим повече “, споделя той. Според него, за задачата поредно би трябвало да се работи за по-висока медийна подготвеност на жителите и постоянно сериозно да се проучват източниците на изказвания, циркулиращи в интернет.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР