Добре дошли в антропоцена - неформален геохронологичен термин, с който

...
Добре дошли в антропоцена - неформален геохронологичен термин, с който
Коментари Харесай

Почти 1 млн. вида са пред изчезване

Добре пристигнали в антропоцена - неофициален геохронологичен термин, с който се отбелязва геоложката ера, в която равнището на човешка активност оказва основна роля в екосистемите на Земята. Именно в тази ера сред 500 000 и 1 млн. вида са застрашени от изгубване поради хората. Много от тях в границите на десетилетие. Това предизвестява проектодоклад на Организация на обединените нации, до който Агенция " Франс прес " са получили достъп.

Загубата на чист въздух, питейна вода, поглъщащи въглероден диоксид гори, опрашващи инсекти, богати на протеин риби и мангрови гори, които блокират бурите - това са единствено някои от услугите в крах, предоставяни от природата - не съставляват по-малка опасност от климатичните промени, се акцентира в отчета, който ще бъде оповестен на 6 май.

Снимка: Rich Carey / Shutterstock

Нещо повече - темпът на загуба " към този момент е десетки до стотици пъти по-висок, в сравнение с е бил приблизително през последните 10 млн. години ".

На 29 април делегати от 130 страни ще се срещнат в Париж, с цел да проучат отчета по-подробно. Неговата формулировка може да се промени, само че данните, взети от резюмето - не.

" Трябва да признаем, че климатичните промени и загубата на природа са еднообразно значими освен за околната среда, само че и за развиването и икономическите въпроси ", упорства Робърт Уотсън, който е ръководител на комисията, на която Организация на обединените нации е упълномощило задачата да изготви отчета, без да разкрива неговите констатации.

Научната общественост към този момент е на мнение, че шестото през последните половин милиард години " всеобщо измиране " към този момент е в ход. Последното е настъпило преди към 66 млн. години, когато метеорит, необятен 10 километра, се удря в Земята и унищожава множеството форми на живот.

Оценките на учените са, че през днешния ден Земята е дом на към 8 милиона разнообразни типа, множеството от тях инсекти. Една четвърт от каталогизираните скотски и растителни типове към този момент са изместени, изядени или изтровени.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР