Добре дошли на откриването на учебната година в Софийския университет

...
Добре дошли на откриването на учебната година в Софийския университет
Коментари Харесай

Илияна Йотова: Държавата трябва да осигури равен старт в образованието на нашите деца

Добре пристигнали на откриването на образователната година в Софийския университет "Климент Охридски ". Броят на записаните студенти понижава. Много медии обясниха, че студентите са ориентирани към образованието в чужбина като се показва, че там качеството е по-високо.Тук ще отговоря с един откъс от писмо на Марк Твен до американски вестник: "Слуховете за моята гибел са мощно пресилени ". Студентите понижават поради демографската рецесия. Над 1300 студенти с повече желаят да учат в СУ. Броят на студентите в народен мащаб понижават. Това съобщи проф. дфн Анастас Герджиков, ректор на Софийския университет "Климент Охридски ", по време на церемонията за откриването на новата образователна година.

"Не може да има престижи, с изключение на тези безотговорни сътрудници, които разправят небивалици по медиите ", цитира още веднъж той Марк Твен.

Увеличаването на раждаемостта, връщането на българите от чужбина са измежду ограниченията против демографската рецесия, само че те не се извършват. Ако не можем да увеличим броя на заетите, би трябвало да увеличим продуктивността на труда, а това няма по какъв начин да стана без образованието. Надявам се, че ще спрем да охулваме всичко родно, прикани проф. Герджиков.

Той пожела на цялата академична общественост една сполучлива нова образователна година.

На церемонията участваха вицепрезидентът Илияна Йотова, ръководителят на Българска академия на науките (БАН), зам.-кметът Тодор Чобанов и народни представители.

"Благодаря ви за привилегията да открием дружно новата образователна година. Надявам се да стартираме с взор в бъдещето ", съобщи вицепрезидентът Илияна Йотова. "Скъпи студенти, тази постройка вечно е завещана за вас. Ако имаше единица мярка за обучение в България, то тя щеше да носи името Алма матер. Той е един от дребното оазиси против празнодумието. Софийският университет е непреодолима стена, тук ме научиха да мисля и да слушам другия. Уважаеми младежи, доверете се на вашите преподаватели. Уважаеми преподаватели, вашата задача е да отговорите на упованията на тези младежи. Най-доброто обучение се получава в една мощна конкурентна среда. Ако зависеше от мен бих дала още по-голяма автономност на университетите. Държавата би трябвало да обезпечи еднакъв старт на нашите деца. Всеки, който желае да учи - би трябвало да може да направи това, без значение от кой край е и какъв брой са заможни родителите му. Благодаря ви, че избрахте Софийския университет и свързвате бъдещето си с него. На добър час! ", приключи речта си Йотова.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР