Добре де, ама някак си много лятно звучи. Гръцките медии

...
Добре де, ама някак си много лятно звучи. Гръцките медии
Коментари Харесай

Когато властта преоблича истината в слугински одежди

Добре де, но някак си доста лятно звучи. Гръцките медии набъбнаха като вкисващо тесто тези дни - мирни жители снимали клип, на който се вижда по какъв начин седемдесетгодишна бездомна двойка българи вършат секс навън на някаква солунска улица. Няма имена, няма букви, другояче възрастта и националността на нарушителите на публичния ред в Солун се знаят. Лятната новинарска суша не знае граници - каквото у нас, такова и при съседите. Лятото е времето на измислиците с най-малко достоверност.

В случая даже няма ощетени от измислицата. Предполагам, че гръцкият четец, слушател и фен, въпреки и на размазаната картинка, ще остане удовлетворен, тъй като безобразието е пикантно, без да ощетява имиджа на гордия грък. Ние, българите, също нямаме главния да се оплакваме. Защото въпросната двойка, съществуваща или измислена, демонстрира на света и най-много на исторически гледащите ни отвисоко гърци жизнеността на нашата българска нация. В тия двамата, по на 70 години, лишени от положителни условия на живот и евентуално не добре нахранени, бушува виталност, която ги принуждава да подценен приличието.

Накратко казано, в случай че настаните българина в уютна среда и го храните добре, той ще бъде полово деен и след стогодишната си възраст. Това е колкото нескопосна смешка, толкоз и добра податка за рекламистите.

Казано е, че рекламата е изкуството да подчертаваш положителните страни на нещото, което искаш да пробуташ на от ден на ден консуматори, и изкусно да прикриваш неприятните страни на това нещо. Добрата страна на нашата двойка полови ветерани с мощно либидо е, че го могат и на 70 години без никакви улеснения. Лошите неща, които в тази ситуация са ловко прикрити, са доста, само че най се е нуждаел от прикриване фактът, че са лишени от опция да се къпят, с опрощение. Бездомници!

Иначе новината е стъкмена майсторски, тъй че да провокира усмивки, без да мирише.

Сериозен наш публицист, работещ за Дойче Веле, свада лятната медийна суша през тази седмица с дописката си, разглеждаща разликите в лятната активност на управниците у нас и в Германия. Ангела Меркел споделя, че излиза в отпуск, не споделя къде ще го прекара и до момента в който е в отпуск, отсъства от осведомителния поток. Нашите министри и тези над тях в държавното управление, разпитвани от медията къде ще прекарат отпуска си, споделят, че няма да почиват. Ще работят, та дим ще се подвига. Г-н Б. Борисов даже акцентира, че към този момент 17 години не е почивал.

В същото време информациите, отразяващи лятната активност на министрите и всички управници, идват най-вече от морския бряг. Рекламистите биха нарекли това две в едно - да работиш, почивайки, или да почиваш - работейки. В никакъв случай не биха го нарекли илюзия на необятните ръководени маси или пък, не дай си боже, дребна тарикатска ловкост на ръководещите.

Тези дни в този вестник можеше да се прочете прекомерно забавното съчинение на израелския публицист и историк Ювал Харари, озаглавено „ Дилемата на служенето - на властта или на истината “. Човекът обобщава и синтезира малко и ясно - в случай че искаш да научиш самата чиста и неподправена истина, би трябвало да си платиш за нея. И във връзка с истината, става известно, единственото гратис нещо е единствено сиренцето в клопката за мишки.

И изяснява индивидът създател, че е по този начин откогато свят светува. И Библията била цялостна с лъжи, само че това не е пречило и не пречи да си прави работата. И властта във всички времена не е нареждала истината сред целите, тъй като от нея ръждясвали блестящите одежди.

Трогна ме един откъс от съчинението израилево и ще ви го изтъквам: “Ние сме единствените бозайници, които си сътрудничат с непознати, тъй като единствено ние можем да измисляме истории и да убедим другите да повярват в тях “.

Чел съм някъде, че и сините китове си описват истории, до момента в който браздят ледените води на океаните. За това, че китовете са бозайници, съм сигурен, само че да се напрягам да знам повече за бозайниците и хората от цитирания създател, нямам кураж.

Не, нямам, въпреки и да съм чувал, че и титаните на мисълта и делото, излъчени от богоизбрания народ, не са лишени от дребни несъответствия с обективната реалност.

Уважавам този народ. Освен всички други чудеса, които е сътворил в човешката история, и чудесни вицове си е съчинил през вековете за самия себе си. Неостаряващи! Ето ви един. Синът на стабилен търговец, притежател на огромен колониал, навършил 13 години и е отпразнувана неговата Бар Мицва. Прочетете си го какво значи това. И бащата решил да го вземе със себе си, с цел да направи първите стъпки в търговията, която ще наследи.

Когато вечерта двамата се прибрали у дома, майката попитала бащата ще стане ли момчето негов заслужен правоприемник. Има способности, само че има и нещо, с което ще му е мъчно да свикне, дал отговор бащата. Не умее да счита ли - попитала майката. Не, счита, като сарафин - споделил бащата. Не е вежлив с клиентите ли - не мирясвала майката. Не, мед му капе от устата - споделил бащата. Добре де, какво му липсва, изгаряла от неспокойствие майката. Много плаче, когато би трябвало да връща рестото - повече гордо, в сравнение с загрижено дал отговор бащата.

Не че не ме е убедил да допускам в историята, която е измислил цитираният нагоре създател, даже откакто я прочетох, когато ми се наложи да си закупувам някаква наложително нужна ми истина, няма да упорствам да ми върнат рестото. А това за китовете го написах, колкото и ние, непринадлежащите към богоизбрания народ, да кажем нещо. Така де, и ние гащи връзваме.

А това, че истината е повече на спекулация да служи на властта, в сравнение с самата себе си, за нас, българите, си се подразбира от много време. Оттогава, та и до момента управниците ни се кълнат, че служат на народа, а истината е, че служат на самите себе си и на околните си. Цитираният създател е следващият, който ни споделя, че освен при нас е по този начин. И го потвърждава! Но ние гледаме личната си рогозка.

И ето в този момент, до момента в който властта ни се труди край морето, Националният статистически институт (НСИ) заяви, че цените у нас порастват най-бързо от 5 години насам. Не е нужно да си обясняваме какво значи това, ще го усетим.

Гражданската отговорност е поскъпнала със 100 лв. приблизително от началото на годината до момента. Ще го усетим следващата година, в случай че тази сме съумели да минем по по-тънката цена.

Г-н министър председателят ни Б. Борисов със размах и без да изяснява на който и да било, спря някаква социална поръчка за доставка на препарати за диагностика на чумата по дребните преживни животни. Някаква социална поръчка, която съгласно думите на премиера някакви гадове са си нагласили, с цел да пият сиромашка кръв.

Тия са следващите неидентифицирани гадове. Да не би господин министър председателят ни да си мисли, че като ги назова гадове, към този момент ги е санкционирал задоволително за безобразията им?!

И ние си виждаме, и от Европа непрестанно ни натякват, че би трябвало да бъдат изчистени авгиевите обори на публичните поръчки у нас, само че опитите на господин Борисов да се направи на Херкулес, като вместо водите на бурна река пусне през оборите потока на гнева си, същински или фиктивен, не дават резултат. Или дава карикатурен подобен.

На сходни тематики разиграват по морето марионетен спектакъл вицепремиерът Валери Симеонов и съобединеният му съпатриот Вален Сидеров. Изглежда, че всеки от тях си има свои доближени почтени бизнесмени. И доближените почтени бизнесмени на единия пречат на бизнеса на доближените почтени бизнесмени на другия.

Този спор съгласно теоретиците трябвало да бъде позволен от законите и прилагащите ги институции. Да, само че става известно, че и тези институции работят с колебаещата се истина. Т.е. тя и при тях се колебае дали да служи на самата себе си, или на властта. И евентуално избира по-изгодния вид.

Прочетох някъде, че от нашето време най-ощетени от креативните среди били карикатуристите. Тяхната работа е да деформират смешно и сатирично действителността, като акцентират отрицателните моменти. А нашата реалност била към този момент деформирана от алчни и некадърни наши политици, родени без възприятие за комизъм, толкоз смешно и сатирично, че даже и най-талантливият карикатурист не би могъл да направи освен това. Пък и народът към този момент нямал ищах да се смее.

Пловдивските карикатуристи Ириен Трендафилов и Цочо Пеев от дълго време са известни у нас и по света. Бях решил да ги попитам какво мислят по въпроса, само че прочетох, че в едно свое изявление Цочо Пеев е споделил: “Плуваме в море от материал за изобразяване на карикатури “.

Мисля си, че в противен случай - нашето карикатурно, деформирано от алчни управници без възприятие за комизъм време може да бъде лекувано от надарени карикатуристи. Техните деформации на деформациите в обществото ни биха могли да поосвободят истината от слугинските одежди, в които я преоблича властта.

Дори си мисля, че в случай че мястото и времето, отделено в медиите на суперсексуалните старци, на спекулацията, че сриването на турската лира е късмет за нас да забогатеем, като си купуваме от Одрин доста на ниска цена прахуляк за пране, даже и на целящото само да нервира завистта ни известие, че проф. Генчо Начев има (не нелегално!) милиони, бъде обещано на карикатуристите, животът ни ще става все по-малко карикатурен.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР