Добре че има кой да мисли за българо-японските отношения, нали?!

...
Добре че има кой да мисли за българо-японските отношения, нали?!
Коментари Харесай

Шиндзо Абе – Японският ястреб

Добре че има кой да мисли за българо-японските връзки, нали?! Иначе с цялата еуфория към откриването на българското председателство на Съвета на Европейски Съюз предходната седмица, добре, че им стигнаха силите на ръководещите за първата аудиенция на японски министър-председател у нас за цялата близо 80-годишна история на двустранните дипломатически контакти. Иначе напълно щяхме да се изложим пред чужденците.

Чудно дали японците знаят повече за нас, в сравнение с сумарно актуалните българи знаем за тях? Разбирайте – всеки у нас е чувал за Котоошу от новините, само че колцина са се интересували от разпоредбите на сумо?! Или позор не позор – сравнете размера информация на страницата му в свободната енциклопедия “Уикипедия ” на български, с тази на японски. Любознателните фенове на Калоян Махлянов от Страната на Изгряващото слънце несъмнено познават и цялата история на родния му Велико Търново. Пък и в случай че не друго, японците са от дребното нации в света, които към момента ни признават за татковина на киселото мляко и го продават и употребяват като български артикул – тествано от първа ръка. За разлика от дивите западняци, които го ядат като гръцко или турско. А и помнят един скръбен боен съюз от интервала 1941-1944 година, белязал вовеки историята и на двата народа, противоречиво кой-кого повече. Там няма потребност да се връщаме в този момент. Нека се обърнем към актуалния свят!

В който японският министър-председател Шиндзо Абе посети България, като част от огромна дипломатическа совалка из Източна Европа. Освен да разиска наболелия въпрос за Северна Корея, със себе си министър председателят докара и делегация от представители на 30 японски компании. Практични хора са, в последна сметка! Догодина иде Брекзит. С подписаното през декември 2017 година съглашение за икономическо партньорство ЕС-Япония, основаните във Англия японски компании, безспорно ще имат интерес скоро да се преориентират като локация някъде другаде на територията на Съюза. Така и по този начин изтърваваме китайците, може пък да закачим нещо от японците.

Което ни връща към най-младия министър-председател в историята на следвоенна Япония (когато за първи път заема поста през 2006 г.) Шиндзо Абе. Той произлиза от една от най-влиятелните японски политически династии – дядо му е бил министър-председател, а татко му първи посланик на Страната на изгряващото слънце. Фамилията Абе потегля от префектура Ямагучи (западната част на остров Хоншу), където през ХІХ век са огромен производител на обичайна оризова алкохолна напитка саке. Политическите корени идват от фамилията по майчина линия Киши, а в родословното му дърво участва и Йосуке Мацуока, външен министър на имперска Япония сред 1940 и 1941 година и един от архитектите на Тристранния пакт.

Бъдещият министър-председател Абе е роден на 21 септември 1954 година в град Нагато, префектура Ямагучи, само че израства и получава възпитанието си в Токио, където се реалокира фамилията му през 1957 година С влизането в дейната политика на татко му Шинтаро Абе, Шиндзо получава началното и междинното си обучение в частни учебни заведения. Дипломата си по политология бъдещият министър председател пази в правния факултет на университета Сейкей през 1977 година и идващите две години продължава образованието си в същата област в най-стария частен университет в света, Южнокалифорнийския.

След завръщането си в Япония през 1979 година Шиндзо Абе стартира работа за японския металургичен тръст “Кобе стийл ”, където остава до 1982 година Същата година е нает като политически помощник в кабинета на татко си – първо в министерството на външните работи сред 1982-а и 1986-а, а в следствие и в генералния секретариат на Либерално-демократичната партия на Япония (ЛДП), която сега оглавява. Две години след гибелта на татко му през 1991 година, Шиндзо Абе се кандидатира на неговото място от префектура Ямагучи и е определен за народен представител в Народното събрание на Япония през 1993 година Посочен за правоприемник отпред на партията от тогавашния водач Джуничиро Коидзуми, Абе е определен за ръководител на ЛДП през 2006 година Когато и за първи път заема поста на министър председател на Япония, който сдава по-малко от година по-късно. След къс интервал на самосъзерцание, съпроводен от здравословни проблеми, Шиндзо Абе пази депутатското си място през 2009 година, а през 2012 година повежда ЛПД към победа и още веднъж взема властта в страната. И по този начин до през днешния ден.ввв

Бащата на “Абеномиката ”

Терминът “абеномика ” идва от сливането на името “Абе ” с думата “икономика ” и разказва икономическата стратегия, с която японският министър председател идва на власт през 2012 година Стратегията е учредена на така наречен “три стрели ” – количествено ограничение, икономическо стимулиране и структурни промени. И съгласно наблюдаващи даже да не е наложително работеща, поддържа високо равнище на известност на Шиндзо Абе измежду сънародниците му.

ЗА НЕГО

Заплахата
от КНДР го държи постоянен

Опозиционните партии са изцяло комплицирани и са изправени пред сериозен дефицит на парламентарни претенденти. Но на второ място значимото е, че комбинацията от (б.р. закани в районен план) нуклеарните упоритости на Северна Корея и отговорът на Китай на същите в действителност играе позитивно върху страстите на главната изборна база на Шиндзо Абе.
Йеспер Кол, икономист, във връзка предварителните избори, които министър председателят на Япония свика и завоюва през октомври 2017 година

Политик
със разбъркан
резултат

Почти пет години изминаха откогато Шиндзо Абе взе властта в Япония като министър-председател за повторно. Навремето той даде обещание да смаже дефлацията и да изведе страната от двете десетилетия на стопански спад. Резултати обаче излязоха смесени. Трите стрели на „ Абеномиката “ бяха изстреляни с доста разнообразни огневи сили. И до момента в който борсовите показатели се повишават и икономическите вероятности наподобяват светли, години на застоялост в заплатите и все по-застаряващото население на Япония могат да дадат доста потребни уроци на други развити стопански системи.
Су Пинг Чан, бизнес-анализатор,
в коментар за кра
на 2017 година в Япония

Изправи се
против
страшилище

2017-а беше сложна година за Япония. Китай продължава нападателно да насочва искания в Южнокитайско море, Северна Корея си изстрелва ракетите над нея, а в този момент това (б.р. – визитата на президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп през ноември м.г.). (Шиндзо Абе) отново ще би трябвало да се бори с следващото излязло от надзор страшилище с дребни ръчички.
Тревър Ноа, американски сатирик
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР