Добрата организация на времето е ключов фактор за успеха на

...
Добрата организация на времето е ключов фактор за успеха на
Коментари Харесай

5 неща, които изяждат времето и на най-способните лидери

Добрата организация на времето е основен фактор за триумфа на всеки началник. Но за жалост не всеки знае по какъв начин да я направи.

Много водачи, въпреки и способни в съответните си професионални сфери, губят часове наред и доста сила за незначителни неща. От Inc.com показват някои от най-често срещаните " потребители " на време.

1. Лесно разпръскване

Лидерите, които работят по едно и също време по доста неща са елементарно податливи на разпръскване. Никой не може да резервира концентрацията си върху една задача през 100% от времето, само че разсейването с дребни и незначителни дейности може да бъде сериозна спънка пред постигането на мечтаните резултати

Сведете до най-малко факторите, отвличащи вашето внимание от значимите неща, като се научите да организирате вашето време и работна среда и поемете отговорност да извършите всичко належащо, с цел да продължите напред. Развийте привички, които лимитират достъпа ви до неща, които ви разсейват и усъвършенстват способността ви да се концентрирате.

2. Постоянно подозрение в решенията

Един от най-лошите привички, които може да си сътвори един водач, е непрекъснатото съмнение и подозрение във взетите решения. Да се придържаш към едно решение постоянно е по-трудно, в сравнение с самият развой на правене на избор, само че в последна сметка нерешителността може да коства доста време, сила и запаси, както на самите вас, по този начин и за вашия екип

Създайте постоянен и целеустремен развой на взимане на решения, който разрешава опцията за разглеждането на непознати отзиви и адаптирането към по-добри тактики. Започнете с дребни стъпки и подхранете вашата религия в личните си познания и качества.

3. Прекалено доста внимание за рецензиите

Обратната връзка може да бъде доста скъпа и потребна, само че постоянно има хора, които просто отхвърлят да заявят своята поддръжка за вас. Понякога това се дължи на същинско разминаване в гледните точки, а различен път на персонални усеща и най-обикновена антипатичност. Пренебрегването на негативизма може да бъде мъчно, само че пробвайте да филтрирате противоположната връзка по подобен метод, че да извлечете от нея това, което може да ви помогне да се фокусирате върху вашите цели, проекти и сегашни задания.

4. Угаждане на всички

Стремежът да удовлетворят потребностите и желанията на оптимален брой хора е постоянно срещан лидерски табиет, който съставлява голяма загуба на време и сила. Независимо дали градите самочувствието си въз основата на непознатите оценки или просто сте били научени да поставяте другите постоянно преди всичко, ще имате потребност от известно време, с цел да измененията вашето държание

Приемете обстоятелството, че вашите решения в никакъв случай няма да бъдат признати еднообразно добре от всички и че работата ви е да се концентрирайте върху по-голямата картина и общото богатство. Създайте ясни граници сред вас и останалите и концентрирайте вниманието си върху градивните рецензии, които ви вършат по-силн

5. Отказ за прехвърляне

Какъвто и да е стилът ви на управление, способността да делегирате отговорно е от сериозно значение за извличането на максимума от вашето време и сила. Делегирането несъмнено не е елементарно – то изисква доверие и поддръжка, баланс сред загубата на надзор и запазването на отговорност. Не е изненадващо, че доста водачи имат вяра, че е по-лесно да създадат всичко сами. Вашата работа като водач обаче е да вярвате в способността на другите да се оправят с предоставените им задания и да делегирате нужната помощ и поддръжка, с цел да могат чиновниците и екипът да се развиват.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР