Добрата новина от доклада ни от вторник е, че възстановяването

...
Добрата новина от доклада ни от вторник е, че възстановяването
Коментари Харесай

Кристалина Георгиева: Възстановяваме се от криза като никоя друга

Добрата вест от отчета ни от вторник е, че възобновяване на международната стопанска система от " рецесия като никоя друга " (COVID пандемията – б.р.) продължава.

Това съобщи изпълнителният шеф на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева пред CNN, съобщи bTV.

Вчера Фондът ревизира прогнозата си за световния стопански растеж от октомври с 0,5% надолу до 4,4% поради неподходящи развиване в Съединени американски щати и Китай. И в двете страни се следи закъснение на възобновяване поради разпространението на разновидността “Омикрон ”, което докара до нови ограничавания, добави Георгиева.

По думите на Кристалина Георгиева сме избегнали сюжета с нова „ велика меланхолия “.

„ Кризата с Украйна има своя отпечатък в упованията на МВФ за икономическото развиване. Това е по този начин, тъй като събитията там прибавят неустановеност на пазара. Възможното отрицателно нейно развиване може да докара до увеличение на енергийните цени от там и на инфлацията ", уточни Георгиева.

" Поскъпването на цените от своя страна би трябвало да бъде адресирано от централните банки с ограничаваща парична политика, която пък ще докара до понижаване на скоростта на възобновяване “, добави тя.

Възможно е да забележим някаква промяна на фондовия пазар поради оповестените планове на централните банки да покачат лихвите, позволи изпълнителният шеф на МВФ.

" Трябва да признаем, че непрекъснатото придвижване на акциите нагоре продължи много дълго време и в този момент очевидно е моментът за пренастройване ", разяснява Георгиева пониженията на борсовите показатели от началото на януари.

По думите ѝ една от стъпките, които Китай би трябвало да схване, с цел да усъвършенства прогнозите си за икономическо развиване, е да актуализира програмата си за имунизиране, тъй като актуалното равнище на имунизационно покритие се оказа незадоволително против „ Омикрон “.

" Корекцията за икономическото развиване на Съединени американски щати се дължи на забавянето в Конгреса на приемането на капиталовия проект на президента Джо Байдън „ Build Back Better “ (оценен на 1,75 трилиона $ - б.р.). Ние се надяваме тези ограничения да преминат през законодателния орган на Съединени американски щати, тъй като те ще окажат въздействие върху целия свят ", коментира Кристалина Георгиева. 

" От една страна, покачването на цените се дължи на обстоятелството, че на доста места по света бяха въведени ограничавания, които се разпростряха и до създадени мощности, което докара до понижаване на предлагането. От своя страна хората, които бяха затворени у дома започнаха да харчат парите си повече за артикули, в сравнение с за услуги, което в допълнение усили темпото на инфлацията ", сподели още изпълнителният шеф на МВФ.

" Затова, с цел да се предпазим от в допълнение повишаване на цените, е належащо преди всичко да адресираме пандемията ", добави Кристалина Георгиева.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР