Добрата новина е, че пари за иновации има, има пари

...
Добрата новина е, че пари за иновации има, има пари
Коментари Харесай

Александър Пулев уверява: Има пари за бизнеса и за зеления преход

Добрата вест е, че пари за нововъведения има, има пари за поддръжка на микро-, дребни и междинни предприятия, пари има и за зеления преход. В това увери служебният министър на нововъведенията и растежа Александър Пулев, който взе присъединяване във форума, проведен от АИКБ на тематика " Малки и междинни предприятия (МСП), предприятия на обществената стопанска система, занаяти, свободни специалности: благоприятни условия и провокации на зеления преход ".

Министър Пулев уточни, че главният проблем е, че България е най-енергоемката стопанска система в Европейски Съюз.

Има три съществени канала за поддръжка на дребните и междинни предприятия: от Плана за възобновяване и резистентност в размер на 520 млн. лева, които ще отидат към дребни и междинни предприятия за зелени планове. ПВУ работи, отворен е и има отворени процедури по линия на зеления етикет, посочи Пулев.

Вторият канал са структурните фондовете " Конкурентоспособност и нововъведения " е в размер на близо 3 милиарда лева От тях 1 милиарда е обвързван с решение на провокациите за зеления преход - енергийна успеваемост, ВЕИ и основаване на симбиоза сред бизнеса и нововъведенията.

Третият канал още веднъж е по линия на структурните фондове - " Програма за научни проучвания, нововъведения и цифровизация за умна промяна ". В нея общият запас е 2 милиарда лева, като главният приоритет е да се развие науката и бизнесът.

Ние сме до вас, рамо, до рамо, осигурихме нужната последователност. Пари има, проектът е отворен и всичките съществени средства като запас, които ще дойдат от януари 2023 година в този момент сме ги обезпечили, сподели Пулев в умозаключение.
 Васил Велев: Екологичният преход не е насочен към дребния бизнес
Васил Велев: Екологичният преход не е насочен към дребния бизнес

Може да има и систематичен бъг в софтуера на ръководство на Европейски Съюз

Димитър Данчев, заместник-министър на стопанската система и промишлеността, съобщи, че пандемията от ковид откроила опцията технологиите ускоримо да навлязат във всевъзможни области. Предприятията следва да възприемат и интегрират модели на кръговата стопанска система и в по-голяма степен да опазват околната среда. Затова са нужни политики и интервенции в поддръжка на бизнеса в този нелек преход, който може да е предизвикателство, само че и основаване на напредък, сполучлива стопанска система и конкурентоспособност.

Бизнесът е изправен пред доста провокации - остарели технологии, незадоволително умения и компетентности, липса на знанията в региона на зелената стопанска система, изясни той. Изправени сме пред нуждата да преодолеем нарушените вериги на доставки, само че мощно имам вяра в капацитета на българските микро-малки и междинни предприятия, в тяхната еластичност и дарба, сподели зам.-министърът.

Министерство на стопанската система и промишлеността ще бъде деен сътрудник на бизнеса, като интензивно поддръжка бизнеса за развиването им и подпомагането им в кръговата стопанска система, сподели още Данчев.

Ренета Колева, заместник-министър на околната среда и водите добави, че предизвикването е да се вземат тези решения, които ще създадат трансформацията в цялата система. Целият преход изисква продуктивни вложения, поощряване на прехвърлянето на технологии и нововъведения. Малките и междинни предприятия са основни за зеления преход и кръговата стопанска система, посочи тя.

Колева се надява всички да показват ново, визионерско мислене във връзка с процесите, които ни заобикалят, както и във връзка с европейските стратегии.

Тя има вяра, че всички могат да спомогнат за по-зелено бъдеще на страната ни посредством открит разговор и консенсус.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР