Добрата новина е, че на тези евроизбори младите излязоха да

...
Добрата новина е, че на тези евроизбори младите излязоха да
Коментари Харесай

Евроизборите разбили мита, че младите не гласуват

Добрата вест е, че на тези евроизбори младите излязоха да гласоподават. Това съобщи Стефан Георгиев от Агенция " АФИС " на конференция на тематика " Европейски избори 2019 година - равносметката. Перспективи и провокации пред новите членове на Европейския парламент ".

По думите не е правилен митът, че младежите не гласоподават. Това се е потвърдило през последните години като съгласно данните над 13% от младите излизат и гласоподават.

По отношение на обитаемото място резултатите демонстрират, че по-големият дял на хората, които са дали своят вот на евроизборите са от София. По време на национални избори делът на хората от столицата е доста по-нисък, означи Георгиев.

Той уточни, че в категория обучение на 26 май от всички упражнили правото си на глас 40% са с висше обучение . Георгиев посочи, че на евроизборите попринцип повече хора с висше обучение упражняват правото си на глас, като тази наклонност се резервира и на национални избори.

Представителят на " Афис " обърна внимание, че във връзка с обществен статус , 28-30% от гласоподаватели са служащи, 20% са чиновници в държавни или частни компании, а сред 26-30% са пенсионерите.

По думите му двойно повече чиновници в държавни и частни компании са дали своят вот на тези евроизбори за сметка на служащите. Георгиев добави, че хората с по-ниска подготовка не са излезли да гласоподават и не са припознали евроизборите като значими.

Голям е и делът на гласувалите, които декларират, че имат добър метод на живот спрямо останалите хора.
 Евроизборите усилиха преднината на ГЕРБ пред Българска социалистическа партия
Евроизборите усилиха преднината на ГЕРБ пред Българска социалистическа партия

Вътрешна македонска революционна организация могат и сами да прескочат 4-процентовата преграда за Народното събрание

На тези евроизбори наблюдавахме едно преднамерено изключване на хората с по-нисък обществен статус, по-бедните, с по-ниско обучение и тези в дребните обитаеми места. Тези хора намират все по-рядко персонална мотивация да отидат и да гласоподават, уточни Георгиев.

Той обърна внимание има повишен дял на обществен оптимизъм. 31% от хората считат, че България върви в вярната посока , към 41% са отрицателно настроени, а 21% има несигурно мнение по въпроса в каква посока се развиват нещата в страната.

С ниската изборна интензивност се посочило, че политическата класа в България не е съумяла да стимулира популацията да излезе и да гласоподава. Нямало е и спор за бъдещето на Европейски Съюз.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР