Добрата новина е, че бюджетът за директните плащания за България

...
Добрата новина е, че бюджетът за директните плащания за България
Коментари Харесай

Очакват повече пари за директни плащания от ЕС за българските фермери

Добрата вест е, че бюджетът за директните заплащания за България през идващия програмен интервал след 2020 година няма да бъде понижен с 0,7%, каквито бяха първичните планове, а даже ще има нарастване с към 250 млн. евро. Това заяви министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов на полемика на „ Национален аграрни конгрес – ОСП след 2020 година ", ротационен хазаин на която беше Националната асоциация на зърнопроизводителите.

За 2020-2024 година парите по първи дирек – директни заплащания за България се възнамерява да бъдат 5,6 милиарда евро при към 5,35 милиарда евро през сегашния програмен интервал.

България ще се причисли и към страните, които упорстват да няма понижение като цяло на средствата за Общата селскостопанска политика и те да бъдат непокътнати, изясни още министър Порожанов. Това нямаше по какъв начин да стане по-рано, тъй като страната ни не можеше да поддържа сходна декларация преди края на председателството на Съвета на Европейски Съюз.

Предвиденото на този стадий понижение на парите за развиване на селските региони ще може да бъде обезщетено с национални средства.

По многогодишната финансова рамка всяка страна от Европейски Съюз има разнообразни искания и ще бъде огромен триумф, в случай че договарянията приключат до април 2019 година, сподели земеделският министър. На този стадий множеството от страните в Европейски Съюз показват позиция, че препоръчаните от Европейска комисия тавани на дотациите би трябвало да са доброволни и всяка страна след разбор да взема решение за размера им. България упорства и в ОСП да бъде най-малко непокътнат или повишен процентът на така наречен обвързана поддръжка и да продължи използването на преходната национална помощ. В полемиката участваха и зам.-министър Вергиния Кръстева и специалисти от земеделското министерство.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР