Добрата новина: Бойко Борисов спасява общинските болници Министерството на здравеопазването

...
Добрата новина: Бойко Борисов спасява общинските болници Министерството на здравеопазването
Коментари Харесай

Представят мерки за спасяване на общинските болници

Добрата вест: Бойко Борисов избавя общинските лечебни заведения

Министерството на здравеопазването създава пакет от ограничения в поддръжка на общинските лечебни заведения, които ще показа през днешния ден до обяд.

Този ангажимент е предоставен на здравния министър Кирил Ананиев след извършена през вчерашния ден среща при премиера Бойко Борисов с шефа на НЗОК доктор Дечо Дечев и представители на Сдружението на общинските лечебни заведения и с присъединяване на вицепремиера Томислав Дончев.

Министерството на здравеопазването стартира разбори на финансовото положение на всяко едно от общинските лечебни заведения. „ Договорихме да представим в петък до обяд на премиера съответни ограничения, с които да окажем помощ на общинските лечебни заведения в затруднено финансово положение. В момента към този момент работи екип по този въпрос “, увери Ананиев.

В четвъртък пред парламентарната комисия по опазване на здравето Ананиев съобщи, че с Българския лекарски съюз и Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса са подписали анекс към рамковия контракт за медицински действия за 2018 година, с което върнахме високата цена на клинична пътека №56 за неврологични болести, по която главно работят общинските лечебни заведения. Цената беше понижена от 500 лева на 300 лева и с анекса се възвръща на 500 лева

„ На среща с лекарския съюз се разбрахме Надзорът да обмисли премахването на буфера, т.е. да се разпределя цялата сума, тъй че лечебните заведения да са наясно с цялостния си бюджет “, добави министърът.

„ Общинските лечебни заведения имат своето място в системата на опазването на здравето ни. Тяхното положение обаче зависи от ръководството им, отношението на съответната община и мениджмънта. Законодателството е такова, че механизмът за финансиране на тези лечебни заведения е обвързван както със здравноосигурителния модел, по този начин и с Методиката за субсидиране на лечебните заведения на Министерство на здравеопазването. Ето за какво една от ограниченията, която може да подкрепи стабилизирането им, е преразглеждането на дейностите по Методиката и по-доброто им остойностяване. Това и ще създадем “, даде обещание Ананиев.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР