Добра новина за родителите на над 200 хиляди деца у

...
Добра новина за родителите на над 200 хиляди деца у
Коментари Харесай

След 70 дни карантина: При какви правила ще се посещават детските градини и ясли

Добра вест за родителите на над 200 хиляди деца у нас. Пада възбраната за посещаване на детските градини и ясли.

Детските заведения ще отварят от 22 май до 1 юни. Общините сами ще вземат решение по кое време тъкмо. И още от графика за рухване на забрани - след 1 юни ще пътуваме без карантина до Сърбия и Гърция. От тогава евентуално ще бъдат позволено и визитата на заведения на закрито.

Снимка: bTV

Стаята на Втора група " Шарени бонбони " в детска градина " Преспа " остана празна повече от 2 месеца. Сега се приготвя да посрещне дребните си гости на 26 май - първият работен ден след почивните дни.

4-годишната Ана е измежду възпитаниците на детската градина. Всяка вечер плаче, че желае да се върне. Родителите й обаче няма да я пуснат. Първо ще употребяват всички благоприятни условия да я гледат у дома.

Снимка: bTV
„ Има родители, които нямат избор и за тях сигурно е добре да имат вид с отворени детски градини “, споделя Андиана Славова, майка.

2/3 от родителите в тази детска градина са взели същото решение - да не пускат децата си незабавно.
Детските градини и ясли в София стартират работа на 26 май До петък шефовете на детски градини би трябвало да имат почти прецизен брой на децата, които ще посещават заведенията
А градината се готви да посрещне останалите - ще се прави 4-кратна стерилизация. Интервалът за приемане и взимане на децата се усилва.

„ Няма да се позволяват родители в постройката на детската градина. Ще има защита тук, на това място и помощник-възпитател с шлемове и маски, които ще поемат децата от родителите “, сподели Миглена Филчева, шеф на ДГ 113 " Преспа ".

Снимка: bTV

Няма да се желаят медицински бележки за децата, само че пък родителите ще попълнят заявления за осведомено единодушие. Ако времето разрешава, децата ще са повече на открито. Следобедната отмора ще прекарват през легло.

„ При постъпването в първия ден на детските градини ще се мери температурата на всяко едно дете с естествен живачен термометър “, изясни Кирил Ананиев, министър на опазването на здравето.

Ще бъдат направени проби на към 1000 чиновници. Няма да има ограничаване за броя на децата в групите, само че се чака в София те да са до 18.

„ Апелираме родителите, в случай че могат да оставят децата у дома “, изясни Красимир Вълчев, министър на образованието и науката.

Снимка: bTV

Децата, които посещават детските заведения у нас, са над 220 хиляди. Проучване на просветителното министерство демонстрира, че 38% от родителите са подготвени да пуснат децата си незабавно. А 90% от личния състав са декларирали подготвеност да се върнат на работа.

В колектива на детска градина " Преспа " всички чиновници се връщат от идната седмица.

В случай на определяне на болест в детските заведения ще се постанова карантина. Ще се взема решение самостоятелно дали да бъде единствено на групата, или на цялата градина.
Заразени* Нови случаи Починали Излекувани България 2 259 24 112 646 Света 4 938 709 50 585 321 567 1 932 140 Заразени* Нови Починали България 2 259 24 112 Света 4 938 709 50 585 321 567
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР