Добра или лоша е новината за спирането на руския природен

...
Добра или лоша е новината за спирането на руския природен
Коментари Харесай

Ситуацията с газа все още е обвита в информационна мъгла

Добра или неприятна е новината за прекъсването на съветския природен газ за България. За химическата промишленост, металургията, хлебопроизводството и отглеждането на животни шокът е огромен. Но пък доста специалисти смятат, че в този момент ще се наложи страната ни да потърси дълго отлаганите решения за различни източници. Според Калоян Стайков , основен икономист в Института за енергиен мениджмънт, разновидностите са доста – някои сложни, само че пък други положителни.

На този стадий се чуват уверения както от държавното управление, по този начин и от Европейската комисия, че обстановката е под надзор и други възможности има. Но пък липсва задоволително изясненост - какви са другите възможности, количествата, цените, периодите, това изключително ли е или става въпрос за контракти най-малко до края на годината и така нататък Отгоре на това, държавното управление наподобява не намира за належащо да осведоми бизнеса за протичащото се, с цел да са сигурни, че активността им не е застрашена. Изявленията бяха, че има обезпечени доставки за най-малко един месец, а след това?

Работата на бизнеса е половината история, а другата половина е, че газовото вместилище е запълнено към 17-18%, а към този момент сме в интервал, когато би трябвало да стартира подготовката за зимния сезон и увеличение на запасите.

Ситуацията не е без излаз, само че са нужни бързи и решителни дейности, които, уповавам се, са почнали още в края на февруари, тъй като още тогава излиза наяве, че Русия не е благонадежден търговски сътрудник. Ако към този момент има подписани покупко-продажби за доставки, разнообразни от съветските, моят въпрос е за какво не се възползвахме от тях до момента, а чакаме едностранното прекъсване на вноса  от отсрещната страна? Това би била доста по-сериозна поддръжка за Украйна, в сравнение с продължаващите диспути за публично изпращане на военна помощ.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР