Добра година за българската икономика и потенциал за ръст при

...
Добра година за българската икономика и потенциал за ръст при
Коментари Харесай

ЕЛАНА Трейдинг: Златото и българските акции заявяват потенциал за растеж през 2018 г.


Добра година за българската стопанска система и капацитет за растеж при българските акции означават анализаторите от ЕЛАНА Трейдинг в годишните си стопански и финансови прогнози за 2018 година „ Очакваният растеж от 15% на показателя SOFIX ще бъде подсилен от подобрението на финансовите резултати на фирмите в икономическа среда на напредък с бързи темпове “ – споделя Цветослав Цачев, основен капиталов съветник в ЕЛАНА Трейдинг. Анализаторите предвиждат 15% повишаване и на европейските акции, както и последователно оттласкване на златото нагоре до 1450 $ за тройунция. Американският фондов пазар е на върхове, които слагат опасности от мощни корекции пред вложителите, като те би трябвало да имат поради поевтиняването на щатската валута, с цел да лимитират валутния риск. Според специалистите еврото влиза в повтаряем интервал на повишаване, а през годината добре ще се показват ресурсните валути като австралийския и канадския $. Цената на петрола ще се движи над 70 $ през 2018 година, само че анализаторите означават, че „ черното злато “ към момента е уместно за спекулативни вложения, а не за дълготрайни.

Българската стопанска система има капацитет да надскочи 4.5% растеж

Анализаторите на ЕЛАНА Трейдинг считат, че българската стопанска система ще продължи да пораства с бързи темпове и има капацитет да надскочи равнището от 4.5% напредък. Доходите също ще порастват със мощни стъпки, като това ще съставлява съществено предизвикателство за неефективните компании в страната. Причината е, че дефицитът на работна ръка е главният проблем за промишлеността, като той ще остане на дневен ред през идващите няколко години. Анализаторите на ЕЛАНА Трейдинг чакат последователното повишаване на инфлацията да докара до търсенето на по-висока рентабилност за спестяванията в България и ориентиране на повече капитали към бързо растящите активи.

Българските акции разкриват още капацитет за напредък

Основният показател SOFIX направи 15.5% повишаване през 2017 година Печалбите за борсата бяха насъбрани главно през първата половина на годината, следвайки мощния подтик за пазара от борсово търгувания фонд върху SOFIX и подобрението на финансовите резултати на фирмите. Макар да има повишаване на оценките на фирмите в главния показател, той към момента е на по-ниски цени спрямо районните и интернационалните измерители, което приказва за капацитет за иден напредък. Очакваният растеж от 15% на показателя SOFIX през 2018 година ще бъде подсилен от подобрението на финансовите резултати, неналичието на огромни продавачи и инфлационните процеси в стопанската система на България, които ще накарат от ден на ден капитали да търсят рисковите вложения. Дългосрочните вложители ще се радват на рентабилност от дивиденти в размер на 3% годишно, като тези компании са освен постоянни платци, само че и измежду най-стабилните и добре растящи на пазара. Българските акции могат да отчетат и по-високо повишаване по отношение на постигнатото през предходната година, за което са нужни положителни вести като възстановяване на нормата на облага, вложения и разгръщане на нови пазари. Растежът на стопанската система и новите планове за развиване на финансовия пазар са залог за подтик в тази посока.

Европейските акции дават обещание 15%, опасности пред американския пазар

Анализаторите на ЕЛАНА Трейдинг означават ускоряването на растежа на американските показатели при започване на годината като сигнал за прекупените равнища на пазара. Такова бързо повишаване над дългогодишния прогресивен тренд постоянно е знак за нахлуване във фаза на плевел напредък и високи коефициенти на оценка на пазара. Инвеститорите би трябвало да наблюдават от близко държанието на пазара, като корекциите при такива растежи всекидневно са мощни.

В Европа пък високите темпове на повишаване на финансовите резултати на европейските компании ще докара и до последователно повишаване на тържищата. Акциите на огромните компании ще се показват добре през 2018 година, с помощта на растежа на европейската стопанска система, подобрението на нормата на облага и повишението на продажбите им. Потенциалът за напредък на водещите показатели в Европа е 15% за 2018 година

Еврото навлиза в повтаряем интервал на повишаване

Годината стартира с достигнатото безусловно дъно на еврото за този стадий на пазарния цикъл и приключи на най-много от 1.20 $ за евро. Това е без подозрение знак за превръщане на курса и за нахлуване на еврото в повтаряем интервал на повишаване. Фокусът е върху темповете на напредък на Брутният вътрешен продукт и разликата в цените на стоките и услугите, които ще доведат до курс от 1.35 EUR/USD. Това ниво е изцяло достижимо в границите на една година при продължение на растежа на валутата.

Валутните трейдъри би трябвало да наблюдават деликатно и нивото от 1.10 EUR/USD. Такъв спад на единната валута не би трябвало да се изключва и би бил атрактивна опция за покупки на евро в дълготраен интервал. Инвеститорите в доларови активи с небосвод от най-малко 3 години е добре да проучат опциите за ограничение на валутния риск и да имат своя тактика във връзка с поевтиняването на щатската валута. Поскъпването на суровините през 2018 година дава обещание добър интервал и за ресурсните валути като австралийския и канадския $.

Златото върви постепенно нагоре

В края на 2017 година се търгуваше на нивото от 1300 $ за тройунция при висок интерес от централните банки и покупки на действителния пазар, които обаче не бяха задоволително, с цел да доведат до осезателен недостиг на пазара. Нарастването на търсенето ще докара до дефицит на суровината през тази година, защото настоящите цени няма да подтикват значително нарастване на добива.

Златото остава застраховка от спад на фондовите пазари, която по-предпазливите вложители може да задържат в портфейлите си даже и при упованията за добра година за световната стопанска система и тържищата. Ценните метали към този момент потвърдиха, че са създали дъно на цените си през последните три години. Ценовата цел за златото в края на годината е 1450 $ за тройунция.

Цената на петрола се движи над 70 $ за барел

Анализаторите на ЕЛАНА Трейдинг виждат петрола като умозрителен инструмент и през тази година. „ Черното злато “ доближи най-високите си цени за последните три години, с помощта на търсенето през зимния сезон, лимитираният рандеман на страните от ОПЕК и Русия, както и на изоставането в растежа на производството в Съединени американски щати макар повишаването на суровината. Събитието за годината ще бъде продажбата на дял от саудитската компания Арамко, което ще раздвижи интереса към бранша. Засега е по-вероятно това да накара Саудитска Арабия и ОПЕК да поддържат цената на петрола по-висока, в сравнение с да ускори интереса към акциите на огромните щатски компании и бранша като цяло. Към края на 2018 година американският нефт ще бъде на равнища от 70 $ за барел а сортът Брент ще се търгува на цена от 75 $.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР