Добивната индустрия е гръбнакът на българската икономика, има работни места,

...
Добивната индустрия е гръбнакът на българската икономика, има работни места,
Коментари Харесай

Бизнесът дава стипендии на бъдещи минни специалисти

Добивната промишленост е гръбнакът на българската стопанска система, има работни места, освен това добре платени Компании изпращат студенти да учат при нас, споделя проф. Любен Тотев
Проф. доктор инж. Любен Тотев е ректор на Минно-геоложки университет и ръководител на Съвета на ректори в България. Автор е на над 150 научни и научно-приложни разработки, публикации, отчети, патенти учебници и образователни пособия.Той е един от създателите на специалността и катедрата по „ Подземно строителство “. През 2010 година е определен за член на Управителния съвет на Българска Минно-геоложка камара, а от 2015 година е определен за Заместник-председател на БМГК.

- Професор Тотев, какъв е ползата към Минно-геоложкия университет тази година? Кои са най-търсените специалности?

- По традиция при нас идват най-вече кандидат-студенти от районите, където има развита добивна индустрия. До момента сме приели към 83-85 на 100 от одобрения банкет за годината за постоянно и задочно образование в бакалавърска степен. Най-търсени и най-желани специалности са маркшайдерство и геодезия, подземно строителство, екология и запазване на околната среда, напоследък има интерес и към биотехнологии. По-малко има интерес към едни, съгласно мен, доста хубави специалности като хидрогеология и инженерна геология. Важна компетентност, само че ползата е по-малък. Същото важи и за приложна геофизика. Но въпреки всичко има време до започването на образователната година, тъй че ползата би могъл да се промени. Имаме време и благоприятни условия да приемем още студенти.

- Вие работите доста добре с бизнеса. Каква е формулата за това?

- Контактът бизнес – университет е традиция при нас. И това се дължи на обстоятелството, че Минно-геоложкият университет е единственият, който приготвя фрагменти за добивната промишленост. Другото значимо нещо е, че ръководителите и притежателите на съвсем всички компании, било огромни или дребни, по някакъв метод са свързани с университета ни – или са го приключили, или са се докоснали до него, и това улеснява нашите взаимоотношения. Освен това, ние се стремим като университет да се нагаждаме оптимално близо до действителното днешно положение на техниката и технологиите. Гъвкави сме, дребен университет – както се споделя, бутиков. И поради това сме в положение да вършим промени в образователните си проекти и стратегии. От друга страна, бизнесът отвръща по отговарящ метод със стажантски стратегии, с предоставяне на стипендии за триумф, със закупуване на нова 

инсталация, която студентите да употребяват. По този метод, когато отидат на работа там, те могат да я употребяват без терзание, тъй като компаниите купуват всичко най-ново. Подпомагат ни и за някои ремонтни работи в университета. Много позитивно е и това, че бизнесът е част от нашето настоятелство – Геотехмин, Дънди Прешънс, Асарел, Каолин, Булгартрансгаз.

Въобще бих споделил, че ние сме за образец в връзките висше обучение – бизнес.

- А по какъв начин се осъществят студентите Ви? Какъв % стартират работа в тези компании?

- На този стадий, и нека по този начин да продължава, добивната промишленост е гръбнакът на стопанската система на България. Има работни места, освен това добре платени. Който желае да стартира работа в тази сфера, може да си откри място. Освен това, имаме една относително немалка част студенти, които са изпратени от самите компании. Те са поели уговорката да се образоват при нас и да се върнат да работят там. Заплатата в нашия бранш не е като в ИТ бранша, само че въпреки всичко според рейтинговата система на университетите сме в първите 10 по стартови заплати.

- Какво съставляват стажантските Ви стратегии?

- Всички компании, с които работим, оферират стажантски стратегии, които стартират след втори курс, когато студентите са придобили визия за какво са пристигнали при нас и какво желаят да учат. Задължителният стаж е три седмици, само че тези, които вземат участие в стажантски стратегии, карат по-дълъг стаж. И това е по тяхно предпочитание – тъй като, от една страна, научават нещо ново, вършат стаж, а получават и заплата.

- Имате ли такива, които се осъществят и в чужбина?

- Да, това са хора, които най-вече са приключили техника и технология на сондирането, както и превоз на петрол и газ. Всъщност една от търсените специалности е газова, горивна и пречиствателна техника. Много добре се осъществят в чужбина и геодезистите, както и минните инженери.

- Как се развива научната активност в Минно-геоложкия университет?

- Благодарение на контактите ни с бизнеса научно-изследователската активност в нашия университет е застъпена доста добре, тъй като ние участваме в доста от практическите задания, които би трябвало да се вземат решение в нашите компании – и на „ Минстрой Холдинг “, и на „ Асарел медет “, и на „ Геотехмин “, и на „ Елаците “, и на „ Дънди прешънс “. Търсят ни, уверени са, че можем да решаваме техните проблеми, а по този метод изгодата е двустранна.

- Министърът на образованието Красимир Вълчев предложи пред Съвета на ректорите някои съществени промени в Закона за висше обучение. Как гледате на тях?

- Съветът на ректорите гледа позитивно на тези промени, тъй като сме взели участие в тях. Като свое персонално мнение бих споделил, че намирам малко допълнително това да се подписва контракт сред министъра и ректорите, тъй като има задоволително доста други способи и лостове, посредством които да се упражнява надзор. Но това към този момент зависи от гледната точка. Промените, които ще се създадат, считам и ми се желае да доведат до по-добро.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР