Добивите през 2019 г. от зеленчуци и овощни ще бъдат

...
Добивите през 2019 г. от зеленчуци и овощни ще бъдат
Коментари Харесай

Картофите поскъпнаха двойно за година

Добивите през 2019 година от зеленчуци и овощни ще бъдат доста по-малки по отношение на миналата година. Това демонстрира последният действен разбор на Министерство на земеделието, храните и горите. Към 6 юни 2019 година производството на картофи и домати е с по към 56% под регистрираното по същото време на предходната година. При картофите по-късното прибиране на продукцията е съчетано и с по-ниски добиви от декар, до момента в който междинният рандеман от домати към този момент е сензитивно по-висок от миналогодишния. Към момента продукцията от култивиран грах е със 17,6% по-голяма на годишна база, като нарасналият междинен рандеман компенсира понижението при реколтираните площи.

Към момента картофите се оферират близо два пъти по-скъпо /1,40 лева./кг/ в сравнение с по същото време на предходната година - 0,70 лева При пресните картофи и черешите е налице по-умерено нарастване на цените на годишна база - надлежно с 24% и 28%. Същевременно оранжерийните домати са поевтинели с 11,1% - до 1,80 лева, а ябълките са паднали до лев, или с 38,8%.

Продукцията от маслодайна роза, малини, череши, вишни и кайсии е с сред 30% и 90% по-ниска спрямо година по-рано. Това се дължи най-вече на градушките и по-късното прибиране на реколтата, а при някои култури и на по-ниските междинни добиви. Производството на ягоди е колкото по същото време на предходната година. Реколтирането на площите с праскови и сливи е в начален стадий, като досега са добити надлежно 120 тона и 45 тона.

Ниските добиви се отразяват положително на вноса. По предварителни данни на Националния статистически институт през интервала януари-март 2019 година в страната са импортирани 80,3 хиляди тона пресни зеленчуци и 89,5 хиляди тона пресни плодове, което е респективно с 0,2% и 14,8% повече по отношение на същия интервал на 2018 година При пресните зеленчуци най-значително като количество нараства вносът на картофи - с 3,5 хиляди тона (25,6%), и лук - с 1,5 хиляди тона (25,2%).

Сравнително огромен дял заемат и доставките на ябълки, които нарастват със 79,8% на годишна база, до 19,3 хиляди тона. Сред останалите по-важни плодове значително нарастване се регистрира при импорта на ягоди (с 28,2%) и дини (над три пъти), а понижение при този на пъпеши, грозде, малини и боровинки в границите от 17,8% до 48,5%.

През първото тримесечие на 2019 година износът на пресни зеленчуци понижава с 10,7% по отношение на съответния интервал на 2018 година, до малко под 13 хиляди тона. Понижението на общия експорт на пресни зеленчуци се дължи главно на спад на осъществените отвън страната количества сладка царевица - с 1,8 хиляди тона (93,2%) и бобови зеленчуци - с 1,6 хиляди тона (33,8%). Намаление се регистрира и при експорта на тикви, патладжани и чесън - с сред 7% до 84,4%. От друга страна, сензитивно нарастват изнесените краставици и корнишони - с 1,1 хиляди тона или 66,7%, домати, пиперки и зеле - с сред 9% и 48,3%. Експортът на картофи отбелязва годишен растеж от към двадесет пъти, до 194 тона.

Традиционно в първите дни на юли стартира жътвата на пшеница. При нея още не може да се предвижда добивът. Той е подвластен от това дали времето ще е дъждовно, или изсъхнало. Към момента прогнозата за добива е сложна и поради зимното засушаване и заболяванията, които съпътстват най-много вносните сортове. На доста места в страната по житните посеви се следи кафява наслойка и брашнеста мана.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР