Добивът на зехтин в Гърция ще бъде по-малък с "между

...
Добивът на зехтин в Гърция ще бъде по-малък с "между
Коментари Харесай

Гърция очаква спад в производството на зехтин

Добивът на зехтин в Гърция ще бъде по-малък с "между 30 и 40 % " тази година поради подобаващите климатични условия за развиването на маслиновата муха - насекомо, което нанася съществени вреди на тази просвета, оповестиха публични представители от министерството на земеделието, представени от Франс прес.

Говорител на министерството посочи, че това ще бъде "най-големият спад на продукцията за последните три години ", представен от Българска телеграфна агенция.

Според експерти аргументите за това са по-ниските от нормалните зимни температури и изобилните превалявания през юни, които благоприятстват развиването на маслиновата муха. През ноември министерството на земеделието стартира научно проучване, с цел да проучва това събитие и възможната му връзка с климатичните промени.

Най-силно наранени са маслинените плантации в Месиния и региона Лакония на полуостров Пелопонес, които са и най-важните региони за продукцията на зехтин в Гърция. Само остров Крит е пощаден от разпространяването на насекомото. На министерска среща по тематиката, която беше проведена предходната седмица, Атина изиска отпущането на помощ от средствата на Европейски Съюз за справяне с рецесиите, с цел да бъдат покрити загубите на производителите.

Гърция е третият по величина производител на зехтин след Испания и Италия.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР