Добивът на шистов газ в Добрич щял да е по

...
Добивът на шистов газ в Добрич щял да е по
Коментари Харесай

Уверяват, че добивът на шистов газ в Добрич щял да е по безопасна технология

Добивът на шистов газ в Добрич щял да е по безвредна за хората и за животните технология . Това твърдят от компанията, която има намерение да добива шистов газ в Добрич - " Русгеоком БГ " в писмо до медиите.

В известието се споделя, че ще употребяват стандартна технология от находище " Спасово " в блок " Добрич " и няма да се ползва методът на хидравлично скъсване (т.нар. " фракинг " ) .

 Нов митинг поради желанието за рандеман на газ в Добруджа
Нов митинг поради желанието за рандеман на газ в Добруджа

Протестиращите се събраха пред постройката на РИОСВ-Варна

Водните сондажи в региона се вършат по същата техника и технология, която компанията ще употребява. Прокарването на сондажи за природен газ, петрол и вода не провокира трусове, твърдят от компанията .

Сред изтъкнатите изгоди от реализацията на плана са по-ниски цени на газа и откриване на работни места. Уверяват, че 50 % от таксата по концесионния контракт ще отива непосредствено в бюджета на общината .

Припомняме, от средата на октомври се организират публични разисквания по отчета за оценката върху околната среда. От компанията изясняват на хората какво ще се случва и дали има заплаха за тях, като ги " успокояват ", че щели да употребяват най-вече два рискови химикала .

 Срещите за добиването на природен газ в Добруджа не престават
Срещите за добиването на природен газ в Добруджа не престават

Министерството на енергетиката сдобри зърнепроизводителите и вложителя

Хората обаче са недоволни и не желаят компанията да стартира рандеман на газ. Те се тормозят от замърсяване на подземните води, които са единственият източник за питейни и битови потребности .

Очаква се до 12 декември от Регионалната ревизия по околната среда и водите във Варна да показват мнение за капиталовото предложение за изследвания и рандеман на природен газ в Добруджа . Вече е в ход процедурата за оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) .

 До средата на декември излизат с Оценка на въздействието върху околната среда за добива на газ в Добруджа
До средата на декември излизат с Оценка на въздействието върху околната среда за добива на газ в Добруджа

Процедурата към този момент е в ход

Междувременно от компанията, която желае да получи 35-годишна концесия твърдят, че добивът на газ няма да има нездравословно влияние върху околната среда и водоносните хоризонти . В България от десетилетия се прокарват сондажи и се добива природен газ по този метод и всеки може да види дали има провали върху природата и хората в регионите на настоящите газови залежи, като такива има и в Добруджа, пишат от компанията.

 Инициират локален референдум за добиването на природен газ в Добруджа
Инициират локален референдум за добиването на природен газ в Добруджа

Според локалните планът ще заплаши здравето на хората и реколтата

Кандидат-концесионерът осведоми че при търсенето и изследване в блок " Добрич " са открили газонаситени пластове в две зони от разкрития посредством сондаж Р-1 Рогозина прорез .
След осъществяване на спомагателни детайлни проучвания и разбори на газонаситените обекти, резултатите бяха показани пред Министерството на енергетиката .
Обект на капиталовото предложение е откритото газово находище в пясъчници , които са стандартен източник на природен газ. От компанията са показали отчет за оценка на въздействието върху околната среда.

" От " Русгеоком БГ " почитаме и разбираме терзанията на локалното население. Отворени сме да отговорим на всички въпроси и да опровергаем терзанията ", написа в известието, в което се базират и на наклонността на кабинета за рандеман на личен газ.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР