Добивът на природен газ в Израел скочи с 22 на

...
Добивът на природен газ в Израел скочи с 22 на
Коментари Харесай

Израел е добил с 22 на сто повече газ през първото полугодие, планира да изнася за Европа

Добивът на природен газ в Израел скочи с 22 на 100 през първата половина на годината, защото държавното управление възнамерява да усили износа към Европа, която е изправена пред най-тежката си енергийна рецесия от десетилетия, заяви Блумбърг, базирайки се на данни на израелското енергийно министерство.

Производството на газ в страната през първите шест месеца се усили до 10,85 милиарда кубични метра на годишна база, а износът за прилежащите на Израел страни е повишен с 35 на 100 до 4,59 милиарда кубични метра. Приходите от газ, минерални първични материали и обвързваните с тях такси скочиха с 50 на 100 до към 253 милиона $. Голяма част от нарастването се дължи на добива от офшорните залежи " Тамар " и " Левиатан " в източното Средиземноморие. Според израелския енергиен министър Карин Елхарар производството на газ ще продължи да пораства.

Разположено на 125 километра западно от град Хайфа, офшорното находище " Левиатан " е най-голямото в израелския шелф с планувани ресурси от над 600 милиарда кубични метра газ, като в края на 2019 година стартира добивът от него. Находището " Тамар ", въведено в употреба през 2013 година, се намира на 90 километра западно от Хайфа с планирани ресурси от 280 милиарда кубически метра.

През юни Израел, Египет и Европейски Съюз подписаха тристранно съглашение за увеличение на газовите доставки от Израел за Стария континент. Израел ще доставя синьото гориво в Египет, откъдето то ще бъде пренасочено към Европа.

Тъй като Русия лимитира потоците си на природен газ към Европейски Съюз, страните членки би трябвало от ден на ден да се обръщат към други снабдители. Кризата в предлагането докара до скок на цените. Фючърсите на хъба TTF в Нидерландия, които са референтна цена на газа за Европа, се повишиха с 220 на 100 от началото на юни.

Междувременно по-рано през днешния ден Ройтерс заяви, че Норвегия е изпреварила Русия като максимален снабдител на газ за Европа. Скандинавската страна е на път да добие с с 8 на 100 повече от суровината през актуалната година, количества които биха били рекордни за Норвегия.

" Очаквам, че можем да поддържаме равнищата на произвеждане, на които сме в този момент, до 2030 година ", сподели норвежкият енергиен министър Марте Мьос Персен.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР