Добивът на природен газ в България замира, показват последните данни

...
Добивът на природен газ в България замира, показват последните данни
Коментари Харесай

Добивът на газ в България замира

Добивът на природен газ в България замира, демонстрират последните данни на Националния статистически институт (НСИ). В последните месеци има непрестанен спад, който през октомври е достигнал 62,5% на годишна база. Спрямо септември тази активност се свива с 25%.

Така в страната се добиват едвам 3 млн. куб. метра, извънредно незадоволително за облекчаване на вътрешното ползване, което се покрива съвсем напълно с импорт.

От данните на статистическия институт е видно, че през октомври в страната са доставени 248 млн. куб. метра природен газ. Това е растеж от 33,3% по отношение на предходния месец септември, само че по отношение на октомври 2016 година има понижение от 9,2%.

В момента локалният рандеман на природен газ у нас идва главно от находището " Галата " край Калиакра. Надеждите са за още находки в перспективните блокове " Хан Аспарух " и " Силистар " в дълбоките води на Черно море. Консорциумът, който изследва " Хан Аспарух " заяви за находка на нефт, само че без повече детайлности към нея, и сега прави нов сондаж в региона и приготвя трети.

Концесионерът на " Силистар " също се готви за сондаж и към този момент изрази задоволството си от първите разбори на блока.

В своя обзор на енергийния бранш през октомври Национален статистически институт отбелязва още и спад на производството на електрическа енергия на годишна база (с 6,4% до 3,4 хиляди гигаватчаса). На месечна база има най-малък растеж от 0,2 на 100.

По-голямата част от създадената електрическа енергия е осъществена в страната. Доставките се усилват както на месечна, по този начин и на годишна база. По данни на Национален статистически институт в България са осъществени доставките на 2,7 хиляди гигаватчаса електрическа енергия, което е покачване от 0,4% на годишна и от 9,7% на месечна база.

През октомври в страната са добити 3,4 млн. тона твърди горива, или с 3,5% по-малко по отношение на предишния октомври. Спрямо септември обаче работата се форсира и има растеж от 13%.

Национален статистически институт регистрира и най-малък импорт на твърди горива - общо доставките (местен рандеман и внос) са в размер на 3,48 млн. тона. И тук наклонността е разнопосочна - спад на годишна база (от 3,5%) и растеж на месечна (от 12,7%).
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР