Добивът на газ в САЩ ще надхвърли знаковите 1 трилион

...
Добивът на газ в САЩ ще надхвърли знаковите 1 трилион
Коментари Харесай

МАЕ: Над 1 трилион куб.м газ ще добиват САЩ през 2025 г.


Добивът на газ в Съединени американски щати ще надвиши знаковите 1 трилион куб.м. към 2025 година Това сочи Международната организация по енергетиката /МАЕ/ в отчета доклада си„ Gas 2019 “, в който се прави прогноза за газовия пазар до 2024 година, предава БГНЕС.

„ Съединени американски щати ще създадат максимален самостоятелен принос в растежа на добива на газ в света, с помощта на непрекъснатото развиване на ресурсите с шистов газ, както на вътрешния, по този начин и на интернационалния пазар. Добивът ще надвиши 1 трилион куб.м. към края на планувания интервал “, означават от МАЕ.

През 2018 година добивът на газ в Съединени американски щати набъбна с 86 милиарда куб.м., или с 11,5% на годишна база, до 895 милиарда куб.м. Това е най-големият годишен напредък от 1951 година, означават от МАЕ. При това делът на шистовия газ в общия размер на добива в Съединени американски щати се е удвоил от началото на десетилетието: от 29% през 2010 година до 72% през 2018 година

Освен това, се чака Съединени американски щати да се трансфорат в най-големия снабдител на полутечен природен газ /ВПГ/ до края на планувания интервал. Обемът на произвеждане на ВПГ в страната до 2024 година ще доближи 113 милиарда куб.м. годишно. Съединени американски щати ще изпреварят Австралия /107 милиарда куб.м. годишно/ и Катар /105 милиарда куб.м./. При това на Съединени американски щати в околните пет години ще се паднат над 80% от новите мощности за втечняване на природен газ, болшинството от тези планове ще бъдат пуснат в употреба от 2019 година до 2021 година, оповестяват от МАЕ.

Според прогнозата на организация Азиатско-Тихоокеанският район /АТР/ ще обезпечи 57% от международното търсене на газ до 2024 година, приблизително търсенето в района ще пораства с 4% годишно . „ На АТР ще се падне над половината от общото търсене на природен газ до 2024 година, със междинен годишен ритъм на напредък 4%, преди всичко поради мощния стопански и стратегически блян на Китай да създава газови залежи /средният годишен напредък ще доближи 8% в течение на планувания интервал 2018-2024 г./ “, написа МАЕ.

Агенцията отбелязва, че забележителен принос в увеличението на потреблението на газ могат да създадат и други бързо разрастващи се стопански системи в района – Индия, Пакистан и Бангладеш, при изискване, че природният газ остане конкурентен и наличен енергиен запас за тези пазари, които са чувствителни към измененията на цените.

Глобалното търсене на природен газ от 2018 до 2024 година приблизително ще пораства с 1,6% годишно. Най-голям растеж ще се следи в АТР /4%/, Африка /2,7%/, Близкия изток /2,1%/. В страните от Централна и Южна Америка търсене ще се усилва годишно приблизително с 1,2%, а в Северна Америка – с 1%. Най-слабо потреблението на газ ще пораства в Европа – едвам с 0,1%, поради развиването на възобновимата енергетика и ограничението на потреблението на газ за битови и промишлени цели.

Средният растеж на добива на газ в света в интервала от 2018-2024 година ще бъде 1,6% и към 2024 година добивът ще доближи 4,332 трилиона куб.м. Най-значителен ще бъде растежът в Африка /2,7% ежегодно/, АТР /2,5%/ и Северна Америка /2,1%/. В Централна и Южна Америка добивът ще пораства приблизително с 1,1% годишно, а в Европейския съюз ще спадне с 3,5%.

„ Европа остава единственият район със спад на добива през целия плануван интервал поради понижаване на добива на остаряващите залежи в Северно море и последователното преустановяване на добива от находището Грьонинген в Холандия “, прецизираха от МАЕ.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР