Добитата през миналата година руда е почти без промяна, но

...
Добитата през миналата година руда е почти без промяна, но
Коментари Харесай

Мината в Челопеч отчете рекоден добив на злато през 2017 г.

Добитата през предходната година руда е съвсем без смяна, само че наличието на злато в нея е било доста по-високо

© Надежда Чипева Още по тематиката
По български модел в Канада

Николай Христов, старши вицепрезидент " Устойчиво бизнес развиване " в Dundee Precious Metals
15 дек 2017
" Дънди прешъс металс Челопеч " заплаща най-вече за концесия на подземни благосъстояния

Приходите от концесионна активност на страната са били 74 млн. лева през 2015 година
14 дек 2017
Държавата се пробва да промени концесията за златото в Челопеч

Министерството на енергетиката търси съветник, който да предложи вид за проверка на контракта, без да са водени диалози с " Дънди прешъс металс "
4 дек 2017
" ДПМ Челопеч " регистрира близо 30% растеж на приходите

За деветмесечието минната компания е добила повече злато и по-малко мед, само че при по-високи цени
14 ное 2017 " Дънди прешъс металс Челопеч " е постигнала рекордно произвеждане на злато през 2017 година Благодарение на по-високото наличие на благородния метал в рудата сдружението е добило близо 198 хиляди тр.у. (5.6 тона) под формата на концентрат. Това излиза наяве от индустриалните данни на канадския притежател Dundee Precious Metals (DPM). Финансовите резултати на компанията се чакат в средата на февруари. Прогнозите за тази година са производството на злато доста да нарасне, защото през есента ще стартира работа и вторият план на DPM в България - миннообогатителният комплекс в Крумовград.

Очакван скок

Произведеното злато в Челопеч през 2017 година е 67% повече, в сравнение с миналата година (виж таблицата). Въпреки че растежът не е непредвиден, крайният резултат е над прогнозата на DPM, която даже беше ревизирана два пъти нагоре. Последно годишният рандеман на злато се предвиждаше да бъде сред 185 и 195 хиляди тр.у. злато.

Основната причина за внезапния скок е по-високото от предстоящото наличие на злато в модифицираната руда, която е към 2.2 млн. тона. Това е оптималният потенциал, който компанията реализира, откакто преди няколко години завърши план за рационализация и уголемение на производството, в който влага 176 млн. $. В същото време добивът на мед през предходната година е в границите на прогнозата, като понижава със 7% до 35.8 млн. фунта (6.2 хиляди тона).
Прогноза

С стартирането на новата си златна мина в България DPM чака в допълнение нарастване на производството. " Проектът в Крумовград върви по проект и със започването на рандеман през четвъртото тримесечие на 2018 година чакаме забележителен растеж в производството на злато и свободен паричен поток от бизнеса ", споделя президентът и основен изпълнителен шеф на канадската компания Рик Хаус.

В края на годината компанията възнамерява да създаде първите количества концентрат, като към този момент има и подписани контракти за продажба. Към момента общата инвестиция в Крумовград се прави оценка на 162-168 млн. $, откакто неотдавна компанията понижи първичната си оценка за финансовите разноски от 178 млн. $.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР