Добавя два примитива към традиционното кодиране AES-256Лентовите устройства IBM TS1160

...
Добавя два примитива към традиционното кодиране AES-256Лентовите устройства IBM TS1160
Коментари Харесай

IBM защитава лентовите носители от квантово хакване

Добавя два примитива към обичайното шифроване AES-256

Лентовите устройства IBM TS1160 към този момент ще оферират отбрана против квантово хакване (снимка: IBM)

Традиционните носители за предпазване на данни би трябвало да бъдат предпазени от евентуални закани от квантовите системи още през днешния ден. Поне по този начин счита корпорацията IBM, която вкарва спомагателна отбрана на лентовите носители.

IBM реализира огромен прогрес в развиването на квантовите компютри, тъй че схваща по-добре от всеки различен заплахите от въвеждането на кардинално нови платформи. Квантовите компютри са способни да обезсмислят актуалните способи за криптиране на данни, а това, съгласно IBM, може да се случи още в околните 10-30 години.

За да отбрани лентовите устройства IBM TS1160 от офанзиви с квантови системи, IBM прибавя към обичайното шифроване с логаритъма AES-256 шифроване с два „ квантови ” криптографски примитива – Khyber и Dilithium. Те са част от пакета CRYSTALS, създаден от IBM и препоръчан като NIST стандарт за потребление в планове с отворен код.

Примитивът Khyber допуска проникване на предпазен ключ за криптиране в данните, а Dilithium – на предпазен дигитален автограф. Защитата и в двата случая се базира на съществени механизми на квантовата физика, съгласно които криптирани данни по квантов метод не могат да бъдат прихващани без смяна на самите данните.
още по тематиката
С други думи, приключването на данни постоянно ще бъде очевидно, което ще разреши промяна на ключа в самото начало на прихващането.

IBM твърди, че отбраната на лентовите устройства към този момент е тествана сполучливо против  заплахи от хакване посредством квантови компютри. Очаква се новата технология да влезе в употреба през идната година.

Може да наподобява необичайно, че лентите, съхранявани на рафтовете в архивите, изискват отбрана от офанзиви от квантови системи. Но IBM трансферира услугите си за запис на касети в обществения облак, тъй че прихващането на данни с следващо декодиране е напълно действителна заплаха.

Новите логаритми за криптиране работят на равнище транспортен протокол и несъмнено ще дадат изключителна сигурност на клиентите.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР