- Добър вечер, уважаеми пътници - долита бодрият глас на

...
- Добър вечер, уважаеми пътници - долита бодрият глас на
Коментари Харесай

Тумба-лумба шикалка, няма сватба никаква

- Добър вечер, уважаеми пасажери - долита бодрият глас на стюардесата. - Добре пристигнали на борда на нашата машина на времето, която ще ви пренесе на 21 юли 2033 година в София. В случай на повреда нашата компания ви подсигурява трайно загубване във времето и пространството. Приятно пътешестване!

Не помня по какъв начин и за какво се записах за тази екскурзия. Темпопортацията премина безпрепятствено. В София ни посрещна екскурзовод, държащ опознавателна табелка " 2019 ". Момъкът бе изцяло епилиран и щедро татуиран - даже и ушите му бяха покрити с таблицата за умножение по 8. София от 2033 година е прашна, задушна и презастроена. Гидът разяснява, че градът към този момент приютява над 55% от 5.7 милионното население на България. Голяма част от него са бежанци от Черноморието, изумено от нашествието на безпощадния бръмбар бетонояд-титан (Titanus cibarius), достигащ до 170 мм. Разбираме, че този пъстър поток от преселници се препитава основно със свирня на гайда, дресура на инсекти, развъждане на тикви и дялкане на върбови свирки. Правителството безрезултатно се пробва да върне бежанците, обещавайки да построи към Каспичан фекален хъб, който ще поема потока еврофекалии от Дунав и ще ги доставя безплатно за потребностите на засегнатите региони.

Тръгваме към културния център на столицата - площад " Славейков ". Той се оказва затворен. Кметицата Фандъкова е разпоредила да се изследва въздействието на Кориолисовото ускоряване и либрацията на Луната върху измятането на трамвайните релси. В тази активност е зает и суперкомпютърът на Европейски Съюз, конфигуриран дружно с дребния адронен колайдер в тунелите на метрото. До групата ни от пътешественици във времето приближава спретнато белобрадо старче, зажадняло за приказки:

- Българите, уважаеми господа, незабелязано губят суверенитета си. Те към този момент са престанали да бъдат народ - през днешния ден това е една аморфна маса, едно болно стадо - без общи идеали и цели, с всеобщо умствено оскотяване. До това състояние популацията е докарано от политическите и просветителните конвергенции, както и от наложителните курсове за тотално затъпяване - споделя ни той.

Старчето желае анонимност, само че споделя, че в миналото е било професор в Института за българския език. И продължава:

- Преди година министърът на културата Банов подреди да бъде публикуван нов речник на българския език. Той съдържа 4500 думи, като 20% от тях са чуждици. Всяка година нарочна лотария избира 100 български думи за отстрел. Българската тирада буренясала равнища е веч, обрасла с изречения уродливи - минава в мерена тирада старчето и продължава. - Залинялата мисъл убива езика. Безжизненият език убива мисълта. Мишките имат опашки, опашките нямат мишки! Промени се и интонацията на речта ни. Това, което през днешния ден чуваме, не е звънък български диалект, а лай на лудо куче. Запази се недокоснат само трънският акцент. Тайна лингвистична завера сега се бори той да бъде разгласен за формален език. Властта не е съгласна, преследва членовете й и се пробва да преправи географските карти, присъединявайки Трънския край към отнетите ни Западни околности.

На площада до пейката на Славейкови виждаме нова. Дело е на скулптора  Александър Хайтов. На нея в поза на Роденови целувачи са се сграбчили месинговият Рашид Веждов и неговата съратница - агрококошката Галина от СЕМ-курника. И на двамата очите са светещи, а през 20 минути ушите и задника Рашидови бълват кълбета пушек от хаванска пура.

До пейката - афиш. От него свъсено ни гледа ликът на осведомителния сервитьор проф. Констант. Научаваме, че на 29.07.2033, петък, той ще покаже рисковия хакерски номер  " Дълбока пенетрация през задния порт на DB сървър на Национална агенция за приходите с екстракция на ЕГН-та ". В шоуто професорът се показва с артистичното си име маг Ми Шу. Мистиката на спектакъла се ускорява от мястото му на осъществяване - под звездното небе на площадката на АЕЦ " Белене ", противокомарно обработена от двата годни за полети изтребителя F-16.

Екскурзоводът ни повежда към централата на ГЕРБ. Всички останали политически партии са се влели в нея, признавайки божествената власт на Тиквоний I Хипертоник. По този случай постройката е празнично натъкмена. Хиляди минидронове, декорирани като калинки, лекокрило крилат към нея и изпускат магнолиево благоухание. Аншлусът ще се ознаменува и на почналия в Рожен събор. Там ще се разстеле най-голямото в света знаме - 17-километров български байрак, ушит в Гуанджоу. Той ще е забележим даже от противоположната страна на Луната и ще бъде сниман от китайска лунна експедиция " Чанъе-3 ".

Краят на екскурзията наближава. Тъй като връщането не е обезпечено, слагам този времепътепис в стъклена бутилка и я пущам в Перловската река. Дано някой темпорално-пространствен поток я донесе до вас!

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР