Добър опит е за човек, който заема пост в Централна

...
Добър опит е за човек, който заема пост в Централна
Коментари Харесай

Милен Велчев: Каримански и Гюров искат да се спасят в БНБ с 6-годишен мандат

" Добър опит е за човек, който заема пост в Централна банка, да знае от практиката по какъв начин работи банковата система. От друга страна е значимо да се наблюдава какви са връзките на съответния претендент с банките, които е управлявал, тъй като това може да лъха на спор на ползи. В тази яростна престрелка могат да се чакат всевъзможни удари под кръста. Липсва ни задоволително информация, с цел да твърдим уверено дали тези удари под кръста са основателни ".

Това съобщи някогашният финансов министър Милен Велчев в предаването " Опорни хора " на телевизия Bulgaria ON AIR

По думите му опасността към Каримански е обезпокоителна и смущаваща, тъй като в никакъв случай до момента изборът на гуверньор на Централната банка не е бил съпроводен от такава яростна битка. Той добави, че до момента претендентът е бил един, само че се е употребил с поддръжка на най-малко част от опозицията. Гостът обърна внимание, че съвсем всички гуверньори на Българска народна банка са избирани с гласовете на опозицията, което е добре, тъй като това е надпартийна институция.

" Другото, което ме смущава е, че двама относително изтъкнати представители на болшинството - единият ръководител на бюджетната комисия, а другият ръководител на парламентарната група на водещата партия в ръководещата коалиция, няма и три месеца от началото на мандата, и двамата желаят да се спасят в една авторитетна институция с 6-годишен мандат на ръководство, което не демонстрира, че те имат вяра в дълготрайното бъдеще на ръководещата коалиция ", посочи Велчев пред Bulgaria ON AIR.

Бившият финансов министър попита дали в случай че се стигне до избор на нов основен прокурор, претендентът ще се търси измежду депутатите и дали главните причини ще бъдат свързани с партийната му преданост.

" Плащанията за газ в рубли е чисто политически ход. Нищо няма да се промени за България и за другите клиенти на " Газпром ". Те ще продължат да си заплащат съгласно съществуващите контракти в евро. Просто за потребностите на своята вътрешна публика, съветското управление е показало някакъв модел, в който заплащанията в евро ще влизат в специфична сметка в " Газпромбанк " и мигновено всички пари ще бъдат обръщани в рубли ", разяснява той.

Велчев обясни, че България няма по какъв начин да си достави природен газ от другаде в кратковременен проект, само че съгласно него, в средносрочен и дълготраен проект има благоприятни условия. По думите му страната ни не е изключително подвластна от газа като суровина.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР