Добър човек ли си? Китай ще помага на гражданите си,

...
Добър човек ли си? Китай ще помага на гражданите си,
Коментари Харесай

Китайският експеримент: тотален контрол над хората

Добър човек ли си? Китай ще оказва помощ на жителите си, които не могат да отговорят утвърдително на този въпрос. Правителството там възнамерява да вкара обхватна система за обществен скоринг, която да съдържа освен оценка на финансовия бонитет, само че и на общественото държание.

Онези, които да вземем за пример не посещават постоянно възрастните си родители, ще получават черни точки. Също както и хората, които пресичат улиците на алено или изхвърлят битовите си боклуци на непозволени места. Централнокитайският град Джънджоу пък още занапред е подхванал нещо против тези китайци, които не съблюдават правосъдни разпореждания: при всяко повдигане на телефонната слушалка особено известие им припомня за техните пропуски.

Проектът на бъдещето

Това са единствено някои от над 40-те разнообразни опита, провеждани сега на общинско ниво, с които държавното управление желае да откри по какъв начин най-добре да осъществя плануванаъа система за обществен скоринг. Впрочем, всички, които пътуват по автомагистралите на Китай, от дълго време към този момент не се учудват, че камерите за видеонаблюдение са на всички места.

За задачите на държавната система за обществен скоринг ще се употребяват както наличните данни от службите за гражданско положение или учебните управляващи, по този начин и разнообразни типове оценки от всевъзможни компютърни приложения. Роля ще играе и държанието на потребителите в интернет. Системата ще включва също така автоматизирано генерирани данни от камерите за видеонаблюдение на публични места, които имат и функционалности за различаване на лица.

"Става дума за доста обхватен план, който се разгръща над съвсем всички сфери от всекидневието ", се споделя в разбор на Берлинския институт за китайски проучвания ( "Меrics ") от декември 2017.

В разбора се споделя, че против заплануваната система няма съвсем никакви рецензии. "Никой не слага под въпрос изгодата от сходна система като цяло ", написа там. Вместо това се обсъждали само някои софтуерни компликации, свързани с обединяването на всички данни в обща мрежа, както и заплахата от възможното им попадане в ръцете на частни компании.

"Макар тематиката да е показана в китайските медии, измежду обществото към момента не се води същинска полемика по този въпрос ", споделя синологът Бьорн Алперман от университета във Вюрцбург и прибавя: "Повечето хора имат вяра, че всичко това въобще не ги визира ".

Добър китаец, неприятен китаец

Основни детайл в бъдещата система са наказването и поощрението. Онези, които не се държат добре, ще бъдат наказвани. Образцовите жители пък ще бъдат поощрявани. Хора, на които не може да се гласоподава доверие, още занапред нямат право да купуват билети за самолетни полети или за високоскоростни влакове, нито пък могат да изпращат децата си в частно учебно заведение.

Възможностите на сходни системи си проличаха, когато през 2016 година частната система за кредитен скоринг "Sesam Credit ", дъщерно дружество на концерна Alibaba Group, блокира близо 7,3 млн. резервации за самолетни полети на хора с негативен скоринг. Експериментира се и с даването на данъчни преимущества на образцови жители или с отпущането на опростени митнически процедури за бизнесмени, заслужили доверие.

Публикуването на данните е освен мечтано, само че и се посреща от държавна страна с същински екстаз, настояват специалистите на "Меrics ". "Публичното оскверняване на хора посредством публикуването на техни имена, фотоси, номера на персонални паспорти, а в някои случаи даже и на техните адреси, е съществена съставка на системата ", споделят специалистите. Държавните служби настояват даже, че тяхната система ще оказва помощ и на евентуалните претенденти за сватба. Един взор върху данните бил задоволителен, с цел да стане ясно дали бъдещият сътрудник заслужава да му се има доверие.

Засега опитите ще продължат до 2020. Но евентуално по-късно ще бъдат тествани и нови способи. "Проблем е, че въобще не се знае по какъв логаритъм и по какви критерии ще се сформират оценките. Цялата система е безусловно непрозрачна ", твърди Алперман. Експертът обаче допуска, че използването ѝ в цялата страна евентуално ще отнеме доста години, защото за задачата са нужни големи вложения. Но стигне ли се до такава степен, не е изключено системата да се трансформира в експортен шлагер – в случай че да вземем за пример китайското държавно управление продаде технологията, стояща в основата на плана, на някой различен властнически режим. Президентът Си Цзинпин във всеки случай не пропуща опция да разгласи китайския модел като опция за бъдещето.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР