До всеки контейнер за боклук трябва да се назначи служител

...
До всеки контейнер за боклук трябва да се назначи служител
Коментари Харесай

Кой е виновен за тази мизерия? Сметище около всеки втори контейнер в Кючука

До всеки резервоар за отпадък би трябвало да се назначи чиновник от сметопостващата компания, който да следи дали отпадъците се събират разделно, дали се изхвърлят само битови и да предотврати появяването на бунище в региона към предопределеното за това място. Звучи извънредно неуместно, нали, и никога не е решение на казуса с спонтанните градските сметища, само че за жалост от време на време визията на виновниците за тяхното основаване е тъкмо такава.
Прочетете още
А в този момент ще ви разходим из пловдивския регион „ Южен ”, където е въпрос на персонален избор това къде се изхвърлят боклуците. Буквално – контейнерите са празни, а към тях бунище.  И не става въпрос за един или два случая, а за всеобща процедура. За разделно събиране на отпадъка даже не става и дума. Само в зона с радиус по-малко от километър, инспекция на TrafficNews.bg откри към 20 такива контейнера с разпръснат отпадък в близост - строителни боклуци, остарели мебели, огромни кашони, гуми и какво ли още не. Именно от тази картинка се поражда въпросът на какво се дължи този парадокс и по какъв начин може да се предотврати. Вече уточнихме, че няма по какъв начин да има „ отговорник резервоар ”, не е и нужно.

Какъв в действителност е казусът?

Презастрояването в Кючука е реалност. По последни данни от националното броене „ Южен ” води по брой поданици останалите региони, като там са регистрирани 83 671 души. Наред с многото хора идва и многото отпадък. Контейнерите за боклук също се усилват, само че не постоянно смогват. 

От „ Чистота ” оповестяват, че сметопочисването се прави всекидневно без почивен ден. Сметовозите минават по график и събират отпадъците от контейнерите вид „ бобър ”, а след тях минават и чиновници, които почистват ръчно към самия резервоар.

Събирането на така наречен едрогабаритни боклуци се прави един път седмично по различен график от по-големи машини. От къде минават екипите и тяхното разписание се разгласява от почистващата компания, както и от медиите в града. Там категорично е посочено, че всевъзможни остарели мебели и други такива по-големи отпадъци би трябвало да се оставят до контейнерите директно преди посочената дата за прекосяване на екипите. В противоположен случай те могат да стоят по този начин и седмица.

Изхвърлянето на всевъзможни други небитови боклуци към контейнерите е нелегално и предстои на санкция. Санкцията за жители е от 300 до 1000 лв.. Това, обаче може да се случи единствено, в случай че нарушителят бъде заловен в крачка сега на самото нарушаване и то от чиновник, който дава отговор за това. Съответно, такива санкции има, само че те са извънредно рядко. На избрани места, където постоянно се образува бунище има и сложени фотокапани, само че това не може да се случи на всеки резервоар.

Остава персоналното съзнание на жителя, а явно в доста от случаите то липсва. Отиваш до контейнера, носиш няколко кашона и решаваш да ги сложиш в профил до него.  След теб идва различен пловдивчанин, който вижда първия отпадък на земята и оставя втори, по този начин малко по-малко става бунище. Всичко тези дребни и огромни отпадъци биват разпилявани от вятъра, от бездомници или кучета и резултатът се вижда по градинки, междублокови пространства и детски площадки.



Ето и при какви случаи може да бъдете санкционирани:
Изхвърля боклуци на неразрешени за това места;Предава боклуци на лица, които не имат позволение, сложно позволение или регистрационен документНе съобщи излязло от приложимост моторно транспортно средство на площадки за запазване или в центрове за разкомплектуване;Изхвърля всеобщо публикувани боклуци, обозначени с маркировка за разделно събиране 5. Не извършва наредбите за повторна приложимост, преработване и оползотворяване на строителни отпадъци;Изхвърля битови боклуци в съдове за разделно събиране.
* За очевидно маловажни случаи на административни нарушавания по алинея 1, т. 1 и 4, открити при осъществяването им, овластените за това органи постановат на местонарушението санкции в размер в размер от 10 до 50 лв.. Срещу издаване на фиш.

Глобата за търговци или юридически лица е от 1400 до 4000 лева, а при по-сериозни нарушавания като изхвърляне или горени боклуци, глобата може да доближи от 10 000 до 50 000 лв..

„ До огромна степен всичко това е и въпрос на съзнание.  Ако изхвърляш един огромен кашон е нужно да го смачкаш и чак тогава да го изхвърлиш, а не просто да го оставиш в профил. Всички жители могат да изхвърлят и едрогабаритните си боклуци на профилираната площадка, която се намира пред постройката на „ Чистота ” или да алармират на телефоните ни ”, разяснява шефът на общинското дружество за сметопочистване Димитър Георгиев.

От TrafficNews.bg подадохме и сигнал по-големите сметища по улиците, като получихме увещание, че те ще бъдат почистени. Междувременно жители и институции си трансферират топката за това кой е отговорен за тези потресаващи картинки. Едните се движат по график, а другите считат, че щом заплащат налози, някой би трябвало върви след тях и да почиства.

В последна сметка резултатът не е прелестен нито за едните, нито за другите:

Ето и изложба с всички дребни бунище в квартала:

Улица " Михалаки Георгиев ":



Улица " Георги Икономов "



Улица " Димо Хаджидимов "



Улица " Братя Шкорпил "

 

Улица " Поручик Въльо Стефанов "







Булевард " Александър Стамболийски ":







 

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР