До утре, 31 март 2020 г. включително, Агенцията по заетостта

...
До утре, 31 март 2020 г. включително, Агенцията по заетостта
Коментари Харесай

Утре изтича важен срок за работещите хора с увреждания

До на следващия ден, 31 март 2020 година в това число, Агенцията по заетостта ще приема годишните уведомления от работодатели, които не са изпълнили квотата по член 38, алинея 1 от Закона за хората с увреждания (ЗХУ), и ще търсят да наемат хора с трайни увреждания посредством посредничеството на Агенцията или други регистрирани посреднически организации.

Ако работодателят не желае да употребява ходатайство, той не е задължен да подава съобщение, а да предприеме независими дейности за наемане на хора с трайни увреждания. В ЗХУ са посочени и случаи, в които работодателите се освобождават от задължението за квота.

Томислав Дончев ще оповести решението за помощта 60/40 за бизнеса

В случай че са налице учредения за подаване на съобщение, е належащо то да се изготви по пример и да се изпрати до бюрото по труда, на чиято територия е седалището на предприятието.

Подаването може да се реализира посредством лицензиран пощенски оператор или по електронен път според условията на Регламент (ЕС) № 910/2014 и на Закона за електронния документ и електронните удостоверителни услуги, в това число посредством профил в Системата за несъмнено електронно връчване.

В интервала на прецизно използване на ограничения за ограничение на разпространяването на ковид, Агенцията по заетостта не предлага подаването на уведомлението да се прави посредством посещаване на съответното бюро по труда, само че и няма да бъде отхвърлен приемът на съобщение на място.

Агенцията по заетостта припомня, че работодателите нямат обвързване да уведомят бюрото по труда за работните места, избрани по реда на член 315 от Кодекса на труда, както и че тези места не се вземат поради при отчитане осъществяването на квотата по член 38 алинея 1 от ЗХУ.

Образецът на съобщение и Процедурата за подаване на уведомления за заемане на работни места за хора с трайни увреждания според член 41 от ЗХУ са оповестени на уеб страницата на Агенцията по заетостта и са налични на следния линк: https://www.az.government.bg/…/uvedomlenie-ot-rabotodatel-…/.

Агенцията по заетостта още веднъж приканва своите бъдещи и сегашни клиенти да си останат у дома и да се насочат към електронните ѝ услуги, като ги твърди, че отдалечено ще получат цялото належащо подпомагане.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР