До три месеца ще започне национално проучване за проследяване на

...
До три месеца ще започне национално проучване за проследяване на
Коментари Харесай

Национално проучване ще проследява ефекта от ваксинацията

До три месеца ще стартира национално изследване за следене на добития имунитет след имунизирането против Covid-19. Това оповестиха в Пловдив основният здравен държавен контрольор доцент Ангел Кунчев и ректорът на Медицинския университет в града проф. Марияна Мурджева, която е и член на Националния имунизационен щаб.

Проучването ще обхване над 1000 ваксинирани от разнообразни възрастови групи. Проучването ще  установи най-много каква е успеваемостта на имунизациите. То ще проследява какъв имунитет построява, може ли да пази хората, какъв брой дълго ги пази, идентичен ли е при другите групи от хората - и по възрастов симптом, и като пол, и вероятно като професионални задължения, а също и дали действа еднообразно при здравите и хора с хронични болести.

Участниците в изследването ще бъдат изследвани на 2 и 6 месеца, след 1 година и след 2 години, разясни проф. Мурджева.

" Изследването на имунния отговор след имунизация в действителност значи да изследваме молекулите на имунната система, а това са антителата, и нейните характерни кафези, които могат да унищожат вируса ".

Доц. Кунчев още веднъж напомни, че към този момент работи система за следене на положението на първите ваксинирани и посочи, че възможни сигнали за нежелани раекции могат да се подават в Изпълнителната организация по медикаментите. Засега имунизацията демонстрира доста добър профил на сигурност, добави той. От през днешния ден стартира да работи и модулът за база данни за имунизираните лица към портала за Covid-19, където от на следващия ден ще започнат да постъпва реалният брой на всички обхванати, към този момент, с първата доза. " Завършена имунизация е тази, която е направена с двете дози ", акцентира доцент Кунчев. Припомняме, че интервалът сред двете дози при почналата да се ползва и у нас първа, позволена за приложимост и на територията на Европейски Съюз ваксина, която е на BionTech и Pfizer e минимум 21 дни. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР