До три месеца ще е готов прототипът на българската ваксина

...
До три месеца ще е готов прототипът на българската ваксина
Коментари Харесай

Имунолог от БАН: До три месеца ще имаме прототип на родна ваксина срещу COVID-19

До три месеца ще е подготвен прототипът на българската ваксина против ковид. След това предстоят дълги проби, които ще лишават към година.
Това съобщи пред БНР доцент Андрей Чорбанов, началник на департамент „ Имунология “ в Института по микробиология на Българска академия на науките.

“Състезанието сред компаниите е кои по-бързо ще съумеят да се преборят за държавните суми, които се отпускат от богатите страни във връзка с тестването”, изясни ученият.

Той изясни, че “нашата” ваксина съставлява вирус имитираща парченце и е с наноматериали, които ще бъдат носители на съответните вирусни съставни елементи, които би трябвало да се разпознават.

„ В края на пандемията специалисти ще създадат преценка кое е по-страшно за една ваксина – да е всеобща, с цел да се защищити популацията от изолираност от публичния живот или ще бъде за съответни хора. По-скоро би трябвало да им персонален избор “.

Имунологът акцентира, че към момента не е напълно ясно какъв имунитет генерира вируса. е

“Според мен груповият имунитет е този, който може да резервира популацията на хора... Коронавирусът не може да се популяризира през разнообразни носители - облекла, виждам параноични хора с ръкавици на открито. В открити пространства вирусът е сензитивен към всичко. Това, че издържал с часове върху повърхности, граничи с научната фантастика “.

„ Аз съм песимист към медикаментите, като имунолог разгадавам действието на имунната система. Вирусът не е жив организъм, а парче молекула. До едно от медикаментите имат извънредно мощни странични реакция. Този вирус не е същинският Армагедон. Вирусът сподели, че обществото не е квалифицирано механически да реагира на подобен вид зараза, само че и психически “, добави още ученият.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР