До три години в целия Европейския съюз може да бъде

...
До три години в целия Европейския съюз може да бъде
Коментари Харесай

В ЕС ще инвестираме в лична пенсия след 3 години

До три години в целия Европейския съюз може да бъде въведен общ нов пенсионен артикул. Целта на новия правилник е да сътвори обединен пазар за пенсионно персонално икономисване. По време на председателството ни служителите на финансовото министерство са съумели да придвижат досието съществено. Вече са завършени договарянията в Европейския съвет и следва да бъде гледан от Европейския парламент и да бъде признат. Това написа в днешния си брой Монитор.
Предложеният пенсионен артикул има доста общо с българския модел на доброволните пенсионни фондове, който развиваме през последните 24 години. След приемане на регламента всяка страна ще разполага с две години, с цел да вкара новите правила. Не единствено пенсионните фондове ще могат да оферират подобен артикул, а и банките и капиталовите медиатори. Така действително потребителят самичък ще може да избира по какъв начин да пести и завоюва.
Проучване на Европейската комисия е посочило, че семействата на Стария континент са едни от най-големите спестители в света, само че множеството от хората не мислят за времето, когато ще се пенсионират, а събират пари главно в банки.
Европейският правилник планува общ европейски контрол над новия артикул, както и съществени санкции за институциите, които имат намерение да злоупотребят с парите на хората. Максималната санкция би трябвало ще бъде минимум 5 млн. евро. От всяка страна обаче ще зависи по какъв начин счита да насърчи потребителите да влагат пари в своите бъдещи приходи.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР