До този момент Виктор Орбан се наслаждаваше на чадър за

...
До този момент Виктор Орбан се наслаждаваше на чадър за
Коментари Харесай

Европейският парламент задейства процедура, която може да лиши Унгария от право на глас в ЕС

До този миг Виктор Орбан се наслаждаваше на чадър за демократичната си политика от страна на най-голямата партия в Европейския парламент

Още по тематиката
Икономиките на Вишеградската четворка губят инерция

Ниската безработица и демографският срив водят до дефицит на работна ръка в страните от Централна Европа
2 сеп 2018
Италия и Унгария ще работят дружно за корав метод към миграцията
29 авг 2018
Чешкият министър председател: Новото съглашение за миграцията е неосъществимо

Андрей Бабиш разкритикува политиката на Брюксел за приема на мигранти и прикани Европейски Съюз да се концентрира върху по-важни тематики
21 юли 2018
Защо проблемите на правовата страна в България се разграничават от тези в Унгария и Полша

Европейският подтекст на правовата страна в Централна и Източна Европа
17 юли 2018
Оста на популистите

С твърдата си линия против миграцията Курц завоюва властта в Австрия и в този момент придвижва посланията си на европейско равнище с австрийското председателство на Съвета на Европейски Съюз
5 юли 2018 Европейските депутати гласоподаваха с огромно болшинство да се задейства член 7 от Договора за Европейски Съюз (ДЕС) против Унгария, което може да докара до това страната да изгуби правото си на глас в Съвета на Европейски Съюз. Това се случи след внасянето на отчет от евродепутата Джудит Сарджентини, който дефинира офанзивите на премиера Виктор Орбан против правосъдната власт, медиите, университетските среди и мигрантите като безусловно несъвместими с главните правила на Европейски Съюз. Орбан имаше опция да се отбрани в спор в европарламента през вчерашния ден. Оттук нататък топката се трансферира в полето на Съвета на Европейски Съюз, който би трябвало да гласоподава възможното използване на член 7.

Унгария до Полша

С 448 гласа " за ", 197 " срещу " и 48 " въздържал се " Европейският парламент гласоподава задействането на член 7 от Договор за Европейския съюз против Унгария. Член 7 е наказателна провизия, която позволява налагане на наказания против страни членки, които систематично не се придържат към демократичните правила на Европейски Съюз.

Унгария е втората страна, против която се задейства член 7, откакто Европейската комисия стартира процедура против Полша заради намесата й в работата на правосъдната власт. Унгария обаче е първата страна, при която решението е подложено на избор на Европейския парламент.

На ред е Съветът на Европейски Съюз

Оттук нататък топката е в полето на Съвета на Европейски Съюз. В първия стадий Съветът на Европейски Съюз би трябвало с болшинство от четири пети от страните членки да предизвести Унгария, че има " очевиден риск за съществено нарушаване ". След това би трябвало да има още едно гласоподаване, което теоретично може да докара до лишаване на правото на глас на Унгария, само че решението за това би трябвало да бъде взето с единогласие.

Осъдителен отчет

Вотът в Европейския парламент последва внасянето за разискване през вчерашния ден на неоправдателен отчет от евродепутатката Джудит Сарджентини. Докладът илюстрира систематично тъпчене на цивилен свободи, на неприкосновеността на правосъдната власт, напън над медиите и университетските среди и издевателства над бежанци от страна на унгарските управляващи.

Оправданията на Орбан

В разгорещилия се спор през вчерашния ден унгарският министър председател Орбан съобщи, че планува, че днешният избор ще мине, само че че това е възмездие против Унгария поради отхвърли й да одобри бежанци. Орбан уточни, че отчетът не е основан на публична задача за определяне на обстоятелства. Но пропусна да спомене, че евродепутатите от личната му партия " Фидес " блокираха опитите да бъде изпратена такава задача в Унгария по-рано тази година. Орбан оправда дейностите си като демократични и в отбрана на обичайните християнски полезности. Евродепутати като някогашния водач на UKIP Найджъл Фараж и представители на Националния фронт на Марин льо Пен похвалиха Орбан като популярен бранител на същинските европейски полезности.

Широка коалиция

Лидерът на фракцията на Европейската национална партия (ЕНП) в Народното събрание Манфред Вебер разгласи, че ЕНП (към която принадлежи и " Фидес " ) не утвърждава нарушаването на върховенството на закона. Вебер също по този начин изрази страдание, че Орбан не демонстрира градивно предпочитание да работи върху проблемите на Унгария. Първият зам.-председател на Европейска комисия Франс Тимерманс съобщи, че комисията е съгласна с материалите в отчета.

Символично, само че късно?

Въпросът е за какво всичко това се случва в този момент. Орбан пристигна на власт в Унгария през 2010 година и от този момент систематично подкопава институциите в Унгария и я трансформира в " нелиберална народна власт ". Но едвам в този момент Унгария бива сложена до Полша. За мнозина обяснението за разликата в третирането на двете страни е, че " Фидес " обезпечава 12 евродепутати за ЕНП, чието болшинство в Европейския парламент не е голямо. В подмяна най-малко до този миг Орбан се наслаждаваше на необятен чадър от страна на най-голямата партия в Екологичен потенциал. Този факт се употребява сполучливо за уронване на престижа на ЕНП както от социалдемократите, по този начин и от либерали като Ги Верхофстат, един от най-яростните критици на Виктор Орбан.

В същото време Вебер е претендент да бъде определен за ръководител на Европейска комисия следващата година на мястото на Жан-Клод Юнкер. Юнкер, който също произлиза от ЕНП, няколко пъти е коментирал, че при задаващите се избори за Европейски парламент наличието на " Фидес " в фамилията на ЕНП вреди на имиджа и морала на партията. Самият Орбан пък твърди, че е подготвен да поведе ЕНП в по-националистическа посока и да отстоява " същинските " полезности на Хелмут Кол.

Какво следва

Малко евентуално е да се стигне до лишаване на гласа на Унгария в Съвета на Европейски Съюз. Най-малкото тъй като Полша би наложила несъгласие на сходен ход, а Унгария би й върнала услугата. Орбан също така е в близки връзки с водача на италианската " Северна лига " и вицепремиер Матео Салвини. Макар че надали ще се стигне до лишаване на гласа на Унгария, гласуването през днешния ден е значим сигнал какво няма да бъде толерирано в Европейски Съюз.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР