До този момент в Министерство на здравеопазването не бяха постъпвали

...
До този момент в Министерство на здравеопазването не бяха постъпвали
Коментари Харесай

От кога знаят Касата и МЗ за огромната разлика в цената на лекарствата?

" До този миг в Министерство на здравеопазването не бяха постъпвали сигнали за големи разлики в цените на медикаменти , които са закупувани от държавни и общински лечебни заведения и от частни лечебни заведения. Това е първият сигнал, който даде шефът на НЗОК. Независимо от това, че става въпрос за един сигнал, аз ще подхваща следните дейности.
Ще изпратя план на текстове за изменение и допълнение на Закона за публичните поръчки в Министерство на финансите, с който частните лечебни заведения ще ползват същите правила, както държавните и общинските лечебни заведения .
На второ място ще напиша писмо до Национална агенция за приходите с копие до министъра на финансите, с което ще желая да се направи инспекция на лечебните заведения и на търговците на едро за цените , по които се търгуват онкологичните и онкохематологичните медикаменти.
На трето място ще възложа на Изпълнителна организация по медикаментите и на Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените артикули да създадат инспекция на финансовите индикатори на лечебните заведения при доставка на тези онкологични и онкохематологични медикаменти и тях ще ги съпоставим с пределните цени по позитивния лекарствен лист. Ще променим и наредбата на цените . "
Това изясни Кирил Ананиев на конференция в Народното събрание, след незабавна среща с шефа на НЗОК при шефа на здравната комисия и ръководител на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова. Министърът най-сетне реагира на казаното от Дечев през уикенда за 7-кратна разлика в цената на дадени медикаменти, продавани в частни и държавни лечебни заведения, предава БГНЕС.
Той още веднъж повтори, че това е реалност поради постановката в Закона, която разрешава частните лечебни заведения да не организират търгове при пазаруване на медикаменти. Това е законодателна смяна, по координиране с европейска инструкция, препоръчана преди години от Лъчезар Иванов от ГЕРБ, обясниха към този момент няколко специалисти. Вижте детайлности. Освен това се оказа, че Касата към момента не знае кои тъкмо лечебни заведения се възползват от закона и продават скъпи медикаменти.

" Не се приказва за съответни лечебни заведения, които са направили нарушавания . Всичко, което беше сигнализирано е в границите на закона. Всички продажби от болничното заведение към касата са според настоящата уредба. След като една цена е в рамките, до посочената като оптималната за посочения лекарствен артикул, са възможни и Касата би трябвало да ги заплати.
За пръв път в края на 2019 година се получи информация какъв брой опаковки от всеки артикул касата е заплатила. Разликата се получава от сумите, които касата е заплатила и прихода, който производителя е получил. По този механизъм той би трябвало да направи отстъпки, в случай че има превишение в предходен интервал. На края на годината му се изискват документи за удостоверение. Действително цените на този търговец на едро са идентични, а НЗОК е плащала на разнообразни цени, разликата е към 7 пъти.
Това на каква цена доставчикът купува от производителя не е известна на касата, тъй като връзките са сред болничното заведение и касата. " Пеметрексед " е закупувано от 9 лечебни заведения от 129 и 1063 лв., приказваме за едно и също лекарство и производители. Има четирима регистрирани производители.
Всички регистрирани лечебни заведения са частни. Следват общински и онкологични заведения. Факт е, че когато лекарството е закупена през общ процедура цената е по-ниска, без такава цената е по-висока . След като може да получиш по-висока цена на едно и също лекарство, ти ще отидеш на по-високата ".
и към нея има текст, в който написа, че тя не изземва правата на страната да организира политики, когато това е оправдано. Бившият министър на опазването на здравето изрази мнение, че не е допустимо от министерството да не са осведомени със случая и попита за какво до в този момент не са подхванати ограничения. Още за проблема можете да прочетете в ТАЗИ СТАТИЯ .
Според Даниела Дариткова е значимо да се адресира тъкмо казуса и жителите да са сигурни, че държавните средстваза здраве отиват за здраве : " Важно е да се адресира тъкмо казусът, който е открит през последните дни. Искаме да дадем сигурност на българските жители, че средствата отиват точно в възстановяване на здравето на хората ", сподели тя.
По думите й институциите, виновни за опазването на здравето, би трябвало да си приказват, само че не през медиите: " Моето разбиране е, че институциите, които дават отговор за системата на опазване на здравето и работят в нея, би трябвало да си приказват и да си приказват между тях институционално, а не през медиите. Затова днес в Комисията по опазване на здравето се събрахме с министъра на опазване на здравето и доктор Дечо Дечев да обсъдим проблемите и да ги идентифицираме. "
Дариткова уточни още, че разискването на тематиката ще продължи и в четврътък в парламентарната комисия по опазване на здравето.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР