До среден спад с 31 процента на борсовата цена на

...
До среден спад с 31 процента на борсовата цена на
Коментари Харесай

Изолацията свали с над 30% борсовите цени на тока

До междинен спад с 31 % на борсовата цена на електрическата енергия, продавана за идващия ден, е довело изключителното състояние, оповестено в България, за ограничение разпространяването на ковид. В същото време обаче свободната търговия бележи огромни скокове и спадове на цените в обособените дни и разлики, достигащи и съответствие 1:3, до момента в който вътрешното ползване регистрира напълно лек растеж.

Това сочат данни на Института за енергиен мениджмънт, оповестени в петък.

Според събраната и оценена борсова информация излиза наяве, че междинната цена на пазара " ден напред " на българската енергийна борса в интервала 16-29 март е достигнала 46.59 лева./МВтч. За същия интервал на 2019 година междинната цена в този пазарен сегмент е била 67.64 лева./МВтч или налице е спад от 31%.

Още по-голяма е разликата сред избраната от КЕВР референтна пазарна цена 89 лева./МВтч за сегашния регулаторен интервал и междинната двуседмична цена на БНЕБ, която е почти два пъти по-ниска, означават от организацията.

Тя обръща внимание на изключително отчетливото съмнение в огромни диапазони на цените в седмицата от 23 до 29 март, когато съотношението е достигало почти 1 към 3 в диапазона от 21.90 до 61.88 лева./МВтч.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР