До средата на юни ще сме готови да стартираме проекта

...
До средата на юни ще сме готови да стартираме проекта
Коментари Харесай

Проектът за бронирана машина за армията ще може да започне до средата на юни


До средата на юни ще сме подготвени да стартираме плана за бронирана машина за армията, разгласи във Варна военният министър Красимир Каракачанов.
Той посочи, че стартирането значи да изпратим писмата за потвърждаване на офертите на компаниите, които сега са декларирали и са гласувани в Народното събрание. Те също са четири - финландска, френска, немска и "Дженерал дайнамикс ", която е американска компания и създава сходни машини в Швейцария, Испания и други Министърът сподели, че този план се е оказал най-труден, а повода за това е, че за бронирана машина в никакъв случай не е юридически нов план за разлика от флота и авиацията. В този план нещата са по-сложни, тъй като страната ни изисква най-малко 20 % от оборудването и въоръжението на машината да е българско произвеждане, както и тя да се сглобява в България. Каракачанов счита, че една от спънките е неналичието на опит - екипът на Сухопътни войски в никакъв случай не се е бил занимавал с създаване на план за бронирана машина, само че все пак те са подготвени.
От трите плана за рационализация на армията на първо време е придвижен този за двата патрулни многофункционални кораби за флота, сподели още Каракачанов. Той напомни, че офертите са били отворени, в този момент те се преглеждат и ще се позволен всички участници, и четирите компании. Според министъра в съответния случай е хубаво, че има четири предложения, тъй като в предходния имаше единствено една. Той счита, че най-късно до края на есента на тази година договорът да бъде подписан, в случай че всичко се движи обикновено.
За новите самолети министърът сподели, че на първо четене някои от параметрите не ни удовлетворяват във финансово отношение, т.е. би трябвало да се договаря още малко на тематика цена. Смятам, че би следвало да намерим естествения метод, тъй като България не гледа на тази договорка като на някакъв бизнес, а като на договорка, с която да модернизира авиацията си, сподели министърът и добави, че би било тъпо, в случай че американските ни сътрудници гледат на една продажба и покупка на самолети като на бизнес, а не като на отношение със стратегически сътрудник.
В отговор на въпрос за акцията "Бъди боец " министърът уточни, че действително тя има своя резултат. Каракачанов напомни, че акцията е почнала от септември предходната година, а 2018 година за първи път приключи позитивно - почти 160 души повече са останали в армията от тези, които са я напуснали. Той даде забавен образец, че за 175 места за бойци в армията са се явили двойно повече претенденти. Военният министър съобщи, че след края на европейските избори тази акция ще бъде разпространявана в медиите, а причина да е след вота е да не бъде упрекнат, че заплаща, с цел да го отразяват. В момента недокомплектът в армията е към 5500 души, като максимален е той в Сухопътни войски, сподели още Каракачанов.
В отговор на въпрос за достигането на 2 % от Брутният вътрешен продукт за защита той сподели, че в случай че сключим договорката с американците за самолетите и се наложи, съгласно тяхното условие, да платим еднократно цялата сума, ще надскочим 2 %, само че това няма да ни реши проблемите. Напротив, в случай че стигнем до сходен вид - заплащането да не е разсрочено на най-малко три-четири вноски, ще достигнем 2 % от Брутният вътрешен продукт, само че това ще ни блокира, тъй като няма да има пари за нарастване на заплатите на военнослужещите, за дотъкмяване на започнатите поправки на техника - танковете Т 72, двете фрегати на флота. За военните кораби са нужни близо 70 милиона лв. за дотъкмяване на ремонтите им, сподели той и посочи, че не става въпрос за обезпечаване на тази средства в границите на една година.
Проектът е до 2024 година да достигнем 2 % от Брутният вътрешен продукт за защита, сподели министърът и добави, че съгласно него това ще стане още през 2022 година.

Източник: БТА
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР