До средата на юни правителството ще вземе решение дали да

...
До средата на юни правителството ще вземе решение дали да
Коментари Харесай

До месец става ясно дали държавата ще увеличи дълга

До средата на юни държавното управление ще вземе решение дали да емитира дълг на интернационалните пазари. Това стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов на брифинг в Министерския съвет. Борисов и финансовият министър Владислав Горанов към този момент са коментирали тематиката. В средата на идващия месец те очаквали данните от митниците и приходните организации, с цел да преценяват дали страната ни разполага с задоволително личен запас за справяне с рецесията или ще се прибегне до продажба на облигации.

Първоначалните настройки бяха, че още при започване на май България ще опита да набере над 2 милиарда евро посредством продажбата на световна емисия облигации. По информация на "Ройтерс " държавното управление даже бе подбрало четири банки, които да ръководят продажбата - Citi, JP Morgan Chase & Co, BNP Paribas и Unicredit. Подборът не е инцидентен, защото същата група ръководи последната световна продажба на облигации - през 2016 година. Досега обаче държавното управление не прибягва до услугите им.

В Закона за държавния бюджет бе записано, че през тази година държавното управление може да усили държавния дълг до 10 милиарда лв.. Трябва да се извадят обаче 1.2 милиарда лв., които от началото на годината бяха насъбрани от вътрешния пазар и послужиха главно за погасяване на остарели отговорности.

"Загубите за стопанската система са в неналичието на доходи. Досега те са 3.5 милиарда Сега е значимо да мислим за излизане от рецесията. Но при взимане на заем, след това ние ще ги връщаме парите ", изясни министър председателят Борисов.

Министър-председателят съобщи, че не се разисква оставката на финансовия министър Владислав Горанов. Идеите на Горанов за ръководството на дълга са посредством продажба на облигации да се финансира планувания бюджетен недостиг от 3.5 милиарда лева, който ще се получи в края на годината, както и нарастването на капитала на Българската банка за развиване със 700 млн. лв..
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР