До средата на януари е срокът за предложения по процедурата

...
До средата на януари е срокът за предложения по процедурата
Коментари Харесай

От 100 000 лева до 1 милион лева за бизнеса за ВЕИ до 1 MW и батерии, мярката е на обществено обсъждане до средата на януари

До средата на януари е срокът за оферти по процедурата на Министерство на нововъведенията и растежа за „ Изграждане на нови ВЕИ за лично ползване в композиция с местни уреди за предпазване на сила в предприятията ”, оповестена на публично разискване. Процедурата се чака да започва доникъде на януари идната година.  Целта на процедурата е даване на безплатни средства за създаване на нови възобновими енергийни източници (фотоволтаични системи) до 1 MW за лично ползване, комбинирани с местни уреди за предпазване на сила (батерии), с което да се насърчи прехода на частния бранш към екосъобразна активност. Локалните уреди за предпазване на сила (батерии) би трябвало да са с общ най-малък потенциал на предпазване с дълготрайност от най-малко 4 (четири) часа за най-малко 25% от конфигурираната мощ на фотоволтаичната система, построена по актуалната процедура. Фотоволтаичната система и локалните уреди за предпазване на сила би трябвало да се построяват само върху покривни и фасадни структури на здания, присъединени към електропреносната, електроразпределителна или затворена електроразпределителна мрежа, и/или върху недвижими парцели към тях, в урбанизирани територии. Изградените с актуалната инвестиция фотоволтаична система и местни уреди за предпазване на сила (батерии) не могат да се реалокират след първичното им създаване в интервала на резистентност (до 5 (пет) години от окончателното заплащане. Инвестицията би трябвало да се извършват върху сграда/имот, която е напълно благосъстоятелност на претендента, а когато парцелът не е благосъстоятелност на претендента, същият следва да има документ за учредено право на градеж върху парцела. Общият размер на безвъзмездното финансиране по процедурата е 200 000 000 лв. (‭102 258 376.24 евро) ‬‬от Европейски Съюз – NextGenerationEU.‬‬ Минималният размер на декларираното безплатно финансиране по самостоятелните оферти е 100 000 лв., а оптималният – 1 000 000 лв.. Максималният размер на декларираното безплатно финансиране  за самостоятелно предложение за осъществяване на инвестиция не би трябвало да надвишава: - за микропредприятия: 100% от осъществените от претендента средногодишни чисти доходи от продажби за тригодишния интервал 2019 година, 2020 година и 2021 година - за дребни предприятия: 60% от осъществените от претендента средногодишни чисти доходи от продажби за тригодишния интервал 2019 година, 2020 година и 2021 година - за междинни предприятия, дребни сдружения със междинна пазарна капитализация и сдружения със междинна пазарна капитализация: 25% от осъществените от претендента средногодишни чисти доходи от продажби за тригодишния интервал 2019 година, 2020 година и 2021 година Предвидено е бюджетът по процедурата да бъде разграничен съразмерно според от категорията на предприятието и по групи браншове на икономическа активност.

Процедурата е ориентирана е към микро, дребни и междинни предприятия, дребни сдружения със междинна пазарна капитализация (до 499 служители) и сдружения със междинна пазарна капитализация (до 1500 служители). Те могат да са от всички браншове на българската стопанска система като се изключи „ Селско, горско и рибно стопанство “, „ Производство и систематизиране на електрическа и топлинна сила и на газообразни горива “, „ Финансови и застрахователни действия “ и част от „ Преработваща индустрия “ (част от „ Производство на хранителни артикули ” и „ Производство на питиета ”). Съфинансирането ще е 35-50% според от мястото на осъществяване на инвестицията и категорията на предприятието. Потребената електрическа сила от претендента от построената по плана фотоволтаична система следва да не е по-малко от 260 kWh на годишна база за всеки 1 kW конфигурирана мощ на енергийното оборудване. При несъблюдение на посоченото условие, предоставената помощ предстои на възобновяване. По процедурата е планувано напълно електронно подаване и оценка на предложенията посредством Информационната система за Механизма за възобновяване и резистентност (ИСУН 2020, раздел „ Национален проект за възобновяване и резистентност “). Повече информация може да намерите.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР